5 minute - durata unui protest in Angola, una dintre cele mai mari tari din Africa. VIDEO
Legile din Angola stipuleaza faptul ca oricine organizeaza un protest este obligat sa anunte autoritatile, care se presupune ca "asigura protectia" demonstrantilor.
Insa dupa ce activistii fac acest lucru, autoritatile folosesc informatiile obtinute pentru a-i aresta imediat cum ajung la locul respectiv.
Asa s-a intamplat recent si cu un grup de tineri activisti, care au organizat un "flash mob" de doar cateva minute inainte sa fie arestati, conform France 24. Acest grup mic de oameni - format din persoane care militeaza pentru libertatea de exprimare in Angola - s-au anuntat intre ei prin mesaje SMS despre locul unde urma sa fie organizata actiunea. Apoi, in ziua programata, s-au adunat in fata sediului unuia dintre ministerele din Luanda (capitala Angolei), asteptand ziaristii care veneau inarmati cu camerele de luat vederi.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Nu au avut la dispozitie decat cateva minute, inainte sa soseasca politia si soldatii.
Aceasta scena s-a repetat de 7 sau 8 ori in ultimele 3 luni. Cel mai lung protest, organizat in septembrie in fata sediului ministerului Educatiei, a tinut 25 de minute. Iar cel mai recent, in octombrie 2014, doar 5 minute.
In cele mai multe cazuri, politia foloseste gaze lacrimogene, tunuri cu apa si caini impotriva manifestantilor, care au declansat o serie de proteste fata de Guvern inca din 2011, inspirati de Primavara Araba. De asemenea, manifestantii, care nu sunt violenti, sunt batuti in mod constant de politie, in timp ce 3 persoane au murit deja in circumstante necunoscute.
Insa, pentru activisti, fiecare protest si fiecare fotografie postata pe Facebook "erodeaza masina" statului Angola, care este condus neincetat in ultimii 35 de ani de presedintele Eduardo dos Santos si partidul sau, MPLA.
Angola este a 7-a cea mai mare tara din Africa si se invecineaza cu Namibia, Republica Democrată Congo si Zambia. Formal, tara are un guvern democratic si e numita Republica Angola. Dupa independenta obtinuta in 1975, Angola a fost scena unui razboi civil care a durat pana in 2002, tara fiind bogata in minerale si petrol.
FOTO -> Centrul capitalei Angolei, Luanda: