12 ani de la cele mai sangeroase atentate din istorie. 11 septembrie 2001, ziua care a schimbat tot
GALERIE FOTO | Atentatele de la 11 septembrie 2001, considerate cele mai sangeroase din istorie, au fost comise de 19 teroristi din reteaua al-Qaida.
PROTV NEWS va transmite LIVE din New York, dupa ora 13.00, unde vor avea loc ceremonii de comemorare a victimelor atentatelor din 11 septembrie 2001.
19 teroristi au deturnat patru avioane in 2001, lovind turnurile World Trade Center din New York si cladirea Pentagonului, situata in apropiere de Washington. Bilantul victimelor atentatelor s-a ridicat la 2.978 de morti, dintre care 2.749 la New York.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Turnurile gemene ale World Trade Center, cei mai inalti zgarie-nori din New York, au fost lovite la un interval de cateva minute de doua dintre avioanele deturnate.
Primul aparat, un Boeing 767 al companiei American Airlines, avand 92 de persoane la bord, dintre care cinci teroristi, a lovit primul turn la ora locala 8:46 (15:46 ora Romaniei), distrugand etajele superioare ale cladirii.
La ora locala 9:03 (16:03 ora Romaniei), al doilea Boeing, model 767, apartinand companiei United Airlines si avand 65 de persoane la bord, dintre care cinci teroristi, a lovit cel de-al doilea turn al World Trade Center, un eveniment care a fost transmis in direct de posturile de televiziune din intreaga lume.
La ora locala 9:43 (16:43 ora Romaniei), un Boeing 757 al companiei American Airlines, cu 64 de persoane la bord, dintre care cinci teroristi, s-a prabusit peste Pentagon, provocand pagube insemnate la fatada vestica a cladirii Ministerului american al Apararii.
Un al patrulea aparat Boeing 757, al companiei United Airlines, care transporta 44 de persoane la bord, dintre care patru teroristi, s-a prabusit pe un camp din Pennsylvania, in estul tarii. Obiectivul precis al teroristilor a ramas, pana astazi, necunoscut, la fel ca si imprejurarile exacte ale producerii catastrofei. Se pare ca unii pasageri, informati prin telefonul mobil despre evenimentele din New York, i-au atacat pe teroristi.
Cele doua turnuri ale World Trade Center s-au prabusit unul dupa celalalt, turnul sudic la ora locala 10:05 (17:05 ora Romaniei), iar cel nordic la 10:28 (17:28 ora Romaniei). Sub daramaturi au fost prinse sute de persoane care nu putusera fi evacuate si multi salvatori, in timp ce intregul cartier Manhattan a fost acoperit de un nor de fum negru si de praf.
Presedintele George W. Bush, care in momentul producerii atentatelor vizita o scoala din Florida, a fost condus la o baza militara, din motive de securitate. Reintors la Washington in cursul aceleiasi seri, el si-a afirmat hotararea de a-i pedepsi pe autorii acestor "atentate rusinoase", subliniind ca nu va face nici o diferenta intre "teroristii care au comis aceste acte si cei care ii protejeaza".
A fost una din noptile in care putini au reusit sa mai adoarma. Imaginile care au izbit ca un fulger televizoarele sau paginile de internet, cu cele doua turnuri gemene din New York prabusindu-se in flacari, au devenit un punct de cotitura in istorie.
Norul urias de fum, flacarile care au dominat cerul New York-ului, zgomotul asurzitor al cladirilor care se prabuseau in strigatele speriate ale privitorilor, statiile prin care curgeau informatii la minut pentru miile de pompieri si politisti aflati la fata locului sa scoata oamenii din cladiri si sirenele asurzitoare ale ambulantelor si, mai presus de toate, imaginea celui de-al doilea avion care a lovit unul dintre turnuri - toate acestea au ramas in amintirea colectiva ca filmul unui cosmar pe care nu numai America, dar toata lumea, il traia in acele momente.
Si a venit septembrie 12. A doua zi. O a doua zi in care unii pompieri cautau supravietuitori printre ramasite, familiile sunau disperate sa afle cine a fost in acele clipe acolo si daca a fugit la timp. A doua zi. Atunci cand cei putini care au apucat sa adoarma peste noapte s-au trezit sperand ca totul a fost doar un cosmar de cateva ore.
A doua zi. Cand cele mai mari redactii ale lumii incepeau sa caute raspunsuri la intrebarea "de ce?", vorbind despre "o declaratie de razboi impotriva Americii" si simtind pentru prima data ca in "tara tuturor posibilitatilor", posibilitatea de a nu te mai simti in siguranta chiar exista.
In Anglia, The Daily Telegraph a avut 20 de pagini incercand sa prezinte in detaliu evenimentele din New York, Guardian, NY Post, USA Today, Mirror si Daily Express au scris despre "un act / o declaratie de razboi", pentru ca unul dintre cele mai vechi si de traditie reviste din NY, The New Yorker, sa publice o imagine ce avea sa devina istorica pentru presa americana: Umbra neagra a turnurilor gemene, pe un cer intunecat al New Yorkului.
La 10 ani distanta de la acea prima pagina, New Yorker reusit sa adune inca o data toate sentimentele celor ce au suferit in evenimentele de la 11 septembrie si sa le redea intr-o deschidere care cu greu poate fi cuprinsa in cuvinte.
Sursa: Pro TV
Etichete: new york, atentat, atac terorist, 11 septembrie, al-qaida, Turnurile Gemene,
Dată publicare:
11-09-2013 08:58