Un val puternic de radiatii va lovi sambata Pamantul, dupa doua furtuni solare. Riscurile la care este expusa planeta. VIDEO
Pamantul se pregateste sa tina piept energiei combinate a doua furtuni solare, care au avut loc in ultimele zile. Un val puternic de radiatii va lovi sambata planeta.
Pamantul va fi lovit vineri de doua furtuni magnetice solare, iar oamenii de stiinta avertizeaza asupra posibilelor probleme cu comunicatiile prin satelit, semnalul GPS si liniile de inalta tensiune.
Luate separat, cele doua furtuni, numite de specialisti ejectii de masa coronala, nu prezinta niciun pericol, dar aparitia lor neobisnuita, una dupa alta, la mica distanta in timp si faptul ca se indreapta direct spre Terra i-au facut pe specialistii de la centrul de predictie a vremii spatiale din cadrul National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) din Statele Unite sa emita o alerta.
Alegeri 2024
21:56
Nicolae Ciucă: După ce avem rezultatele finale vom lua şi o decizie. Pe scena politică este loc pentru toată lumea
21:33
REZULTATE alegeri prezidențiale 2024. Cifrele oficiale BEC în timp real. Cine conduce după primele ore
21:31
Primele declarații ale lui Călin Georgescu, marea surpriză din primul tur al alegerilor prezidențiale
21:29
George Simion, după rezultatele exit-poll-urilor: „Manipularea de la sondaje nu se confirmă. Eu mi-am luat rolul în serios”
Prima furtuna, care s-a produs luni seara intr-o regiune a Soarelui cu puternice tulburari ale campului magnetic, a atins Terra in noaptea de joi spre vineri, potrivit expertului NOAA Thomas Berger.
Aceeasi regiune solara a dat nastere unei a doua furtuni, mult mai puternice. Fenomenul a avut loc miercuri, la ora 18.45 (ora Romaniei, n.r.).
"Nu ne asteptam la un impact inimaginabil al acestor furtuni asupra infrastructurilor terestre, dar urmarim aceste fenomene indeaproape", a mai spus Berger.
Soarele se afla an prezent la momentul de maxim al ciclului sau de 11 ani, desi, per total, nivelul de activitate solara este mai scazut fata de un moment de maxim tipic al acestui ciclu.
Furtuni de intensitatea celor doua care afecteaza Terra vineri lovesc planeta de 100-200 de ori intr-un ciclu solar, spun expertii.
"Ce este unic la acest eveniment este ca avem doua furtuni succesive, la mica distanta una de alta, iar cele doua fenomene pot interactiona unul cu celalalt pe drumul catre Terra, pe orbita Pamantului sau dincolo de planeta noastra. Nu stim inca unde vor interactiona", a explicat Thomas Berger.
Potrivit NOAA, particulele puternic energizate emise de Soare pot lovi campul magnetic al Terrei si pot provoca intreruperi ale comunicatiilor radio si scaderea calitatii semnalului GPS.
Furtunile magnetice solare pot, de asemenea, sa afecteze retelele electrice in regiunile nordice ale Terrei, care sunt mult mai sensibile la perturbarile magnetice.
Exista insa si o parte frumoasa a furtunilor solare. Interactiunea dintre particulele emise de Soare si campul magnetic al Terrei da nastere aurorei boreale si australe.
Aurora este provocata de particulele puternic energizate emise de Soare care se lovesc de atomii de oxigen, azot si alte gaze din straturile superioare ale atmosferei, creand valuri de lumina deasupra regiunilor polilor magnetici ai planetei.