Un modul spaţial american a ajuns cu succes pe Lună, pentru prima dată după mai bine de jumătate de secol. VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

Firma americană Intuitive Machines a intrat în istorie, devenind prima companie privată care a reuşit să trimită cu succes pe Lună o sondă spaţială.

Aselenizarea a reuşit în noaptea de joi spre vineri (ora României) fiind o premieră pentru SUA de la zborul Apollo 17 din urmă cu 51 de ani.

Modulul de aselenizare Nova-C al companiei Intuitive Machines, numit "Odysseus", a decolat la puţin timp după ora locală 01:00 (06:00 GMT), în vârful unei rachete Falcon 9 a companiei SpaceX, de la Centrul Spaţial Kennedy din Cape Canaveral al agenţiei spaţiale americane NASA.

Imagini video transmise online în direct de NASA-SpaceX au arătat racheta cu două trepte înălţându-se de pe rampa de lansare şi străpungând cerul întunecat, deasupra coastelor statului Florida de la Oceanul Atlantic.

Citește și
Slovacia amenință Ucraina cu măsuri de represalii. „Vom fi obligați să reacționăm”

Lansarea, stabilită anterior pentru miercuri dimineaţă, a fost amânată cu 24 de ore din cauza temperaturilor neregulate detectate în metanul lichid utilizat în sistemul de propulsie al sondei de aselenizare. SpaceX a indicat că problema a fost rezolvată ulterior.

Deşi este considerată o misiune a companiei Intuitive Machines, zborul IM-1 transportă şase încărcături utile ale NASA constând în instrumente concepute pentru a culege date despre mediul selenar înainte de revenirea astronauţilor pe Lună, planificată de NASA spre sfârşitul acestui deceniu.

Lansarea de joi a avut loc la o lună după ce o tentativă de aselenizare a unei alte companii private, Astrobotic Technology, a înregistrat un eşec din cauza unei scurgeri la sistemul de propulsie care a intervenit în timpul călătoriei către Lună a sondei sale de alunizare, plasată pe orbită la 8 ianuarie de către o rachetă Vulcan a United Launch Alliance (ULA), aflată la zborul său de debut.

Eşecul modului de aselenizare Peregrine de la Astrobotic, care transporta sarcini utile ale NASA către Lună, a marcat a treia oară când o companie privată nu a reuşit să realizeze o aselenizare controlată, în urma eforturilor nereuşite ale unor companii din Israel şi Japonia.

Acele accidente au ilustrat riscurile cu care se confruntă NASA în demersul său de a se baza mai mult decât în trecut pe sectorul comercial pentru a-şi realiza obiectivele de zbor spaţial.

Nova-C al Intuitive Machines, un cilindru hexagonal cu patru picioare, ar urma, conform planului, să ajungă la destinaţie după un zbor de aproximativ o săptămână, la 22 februarie, pentru o aselenizare în craterul Malapert A, lângă polul sudic al Lunii.

În cazul unui succes, zborul ar reprezenta prima coborâre controlată pe suprafaţa Lunii realizată de SUA după ultima misiune selenară a echipajului Apollo, în 1972, şi prima astfel de reuşită înregistrată de o companie privată.

Evenimentul ar marca, de asemenea, prima călătorie pe suprafaţa Lunii în cadrul programului selenar Artemis al NASA, în contextul în care SUA se luptă să aducă astronauţi pe satelitul natural al Pământului înaintea Chinei.

NASA a anunţat luna trecută că îşi amână data vizată pentru prima aselenizare cu echipaj uman în cadrul programului Artemis din 2025 până la sfârşitul anului 2026, în timp ce China a declarat că vizează să facă acest lucru în 2030.

Misiunea IM-2 a companiei Intuitive Machines este programată să ajungă la polul sud al Lunii în 2024, aceasta fiind urmată de misiunea IM-3 mai târziu în cursul aceluiaşi an, cu mai multe rovere mici.

Luna trecută, Japonia a devenit a cincea ţară care a plasat pe Lună un modul de aselenizare, agenţia sa spaţială JAXA realizând o alunizare la punct fix, neobişnuit de precisă, a sondei SLIM.

Anul trecut, India a devenit a patra naţiune care a realizat o aselenizare controlată, după ce în aceeaşi lună Rusia a eşuat în tentativa sa.

SUA, fosta Uniune Sovietică şi China sunt singurele ţări care realizaseră cu succes aselenizări controlate.

China a înregistrat o premieră mondială în 2019, realizând prima aselenizare pe partea îndepărtată a Lunii.

Articol recomandat de sport.ro
Refuzat de Hagi, Răzvan Burleanu s-a orientat către alt selecționer! Cine e noul favorit al FRF
Refuzat de Hagi, Răzvan Burleanu s-a orientat către alt selecționer! Cine e noul favorit al FRF
Citește și...
Fenomenul ciudat care a cuprins Pământul. Nu s-a mai întâmplat în ultimele două milenii
Fenomenul ciudat care a cuprins Pământul. Nu s-a mai întâmplat în ultimele două milenii

Vremea șochează întreaga lume. Temperatura medie globală a fost depășită două zile la rând, stabilind noi recorduri de când se fac măsurători.  

Descoperirea neașteptată făcută de roverul Curiosity pe Marte, după ce a crăpat o stâncă
Descoperirea neașteptată făcută de roverul Curiosity pe Marte, după ce a crăpat o stâncă

Aflat pe Marte, în canalul Gediz Vallis, roverul Curiosity a spart din greșeală o rocă, dezvăluind un mineral galben care a luat prin surprindere oamenii de știință. Acest mineral s-a dovedit a fi sulf elementar în forma sa pură.

Un fenomen misterios produce oxigen pe fundul oceanului, iar cercetătorii nu înțeleg cum: „O alternativă la fotosinteză”
Un fenomen misterios produce oxigen pe fundul oceanului, iar cercetătorii nu înțeleg cum: „O alternativă la fotosinteză”

Un fenomen misterios are loc pe fundul oceanului, iar oamenii de știință abia încep să îl înțeleagă. După cum arată un articol recent există o sursă alternativă de oxigen pe planeta noastră, alta decât fotosinteza.

Recomandări
Comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders:
Comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders: "Marile cazuri de corupție din România nu ajung în instanță"

Într-un interviu exclusiv acordat corespondentului PRO TV la Bruxelles, Camelia Donțu, comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, a declarat că “nu sunt atât de multe cazuri la nivel înalt în justiție"

MApN: Au fost identificate resturi de la o dronă rusească de tip Geran1/2, în apropierea localităţii Plauru, din Tulcea
MApN: Au fost identificate resturi de la o dronă rusească de tip Geran1/2, în apropierea localităţii Plauru, din Tulcea

MApN anunţă că, în urma căutărilor începute miercuri, după atacuri cu drone ale forţelor ruse în Ucraina, au fost identificate resturi de la o dronă de provenienţă rusească de tip Geran1/2, în apropierea localităţii Plauru, din judeţul Tulcea.

Surse: Marcel Ciolacu, întâlnire informală cu „băiatul obraznic al UE”, Viktor Orban. Ce scandal a provocat Orban anul trecut
Surse: Marcel Ciolacu, întâlnire informală cu „băiatul obraznic al UE”, Viktor Orban. Ce scandal a provocat Orban anul trecut

Premierul Marcel Ciolacu urmează să aibă o întâlnire informală, vineri, cu premierul Ungariei, Viktor Orban, potrivit unor surse guvernamentale.