Indiciul incredibil despre viata extraterestra pe care cercetatorii l-au gasit intr-un lac inghetat
"Trebuie sa regandim conceptiile privind modul in care viata poate exista pe Pamant si din alte locuri din Univers”, declara unul din cercetatorii implicati in aceasta importanta descoperire.
Lacul Vida din Antarctica “gazduieste” microbi care rezista acolo, complet separati de mediul inconjurator, de peste 2.800 de ani.
Conditiile de viata de aici sunt foarte dure: pe fundul lacului nu exista lumina, temperatura este de -13 grade Celsius, mediul este acid si nu exista oxigen.
Nivelul de sare de aici depaseste de 6 ori cantitatea normala din apa de mare, scrie BBC News.
Cum lacul este aproape complet inghetat pana la fund, cercetatorii s-au straduit ani de zile sa preia mostre de gheata, ca sa le cerceteze.
Doctorul Cynan Ellis-Evans, de la British Antactic Survey, declara ca este neobisnuit sa existe microbi la temperaturi atat de scazute.
Secretul supravietuirii acestor microorganisme intr-un asemenea mediu este rata scazuta a metabolismului lor.
Astfel, microbii pierd foarte greu din energie, iar existenta hidrogenului molecular le asigura o sursa de “hrana" suficienta.
Microbii traiesc datorita unei reactii chimice care are loc intre apa sarata si stancile de pe fundul lacului, crede doctorul Christian Fritsen.
“Trebuie sa regandim modul in care viata poate exista in ecosistemele inghetate de pe Pamant si din alte locuri din Univers”, declara acesta.
Unul din cei mai interesanti “candidati” pentru viata extraterestra este Europa, luna inghetata a planetei Jupiter.
Acest corp ceresc este acoperit in intregime de gheata, insa cercetarile recente au sugerat ca poate exista si apa lichida sub crusta solida.
Cercetarile in acest domeniu vor continua in Lacul Ellsworth, care se afla sub calota glaciara din Antarctica de Vest.
Daca vor fi gasiti si aici microbi, descoperirea va fi foarte importanta, pentru ca acestia vor fi supravietuit acolo, izolati de exterior, aproximativ 500.000 de ani.
Investigatii similare facute in Lacul Vostok din Rusia, anul trecut, nu au aratat prezenta vreunor microorganisme. Rezultatele testelor sunt insa preliminare.
FOTO: Alison Murray