Un bărbat paralizat a reușit să controleze un asistent virtual doar cu ajutorul unui implant cerebral. Video
Un bărbat de 64 de ani care suferă de scleroză laterală amiotrofică, o boală neurodegenerativă, a reuşit doar prin intermediul gândurilor, datorită unui implant cerebral, să utilizeze sistemul Alexa, asistentul virtual creat de Amazon.
"Să fiu în măsură să stăpânesc aspecte importante din mediul în care mă aflu şi să controlez accesul la divertisment sunt acţiuni care îmi redau independenţa pe care am pierdut-o", a declarat Mark, citat în acelaşi comunicat, care nu dezvăluie numele său de familie, conform Agerpres.
Pacientul s-a declarat încântat de "integrarea tehnologiei inteligente cu BCI-ul său", care reprezintă o interfaţă creier-computer, un dispozitiv ce asigură comunicarea între creierul uman şi diverse aparate.
Alegeri 2024
17:25
Elena Lasconi: Sunt sigură că nici voi nu vă doriţi un preşedinte care ameninţă că va scoate România din UE şi din NATO
16:31
Crin Antonescu: „Prezenţa lui Călin Georgescu în fotoliul de la Cotroceni aruncă România cu ani în urmă”
14:01
Victor Ponta își ține fanii în suspans: ”Nu o să votez cu doamna Lasconi. Cu cine votez, dacă votez, o să vă spun duminică”
13:16
CTP, despre judecătorii Curții Constituționale: ”CîCîRî este Dumnezeul lui C. Georgescu pe pământ”
În acest fel, el a putut să controleze prin intermediul gândurilor asistentul virtual Alexa cu ajutorul unei funcţii a tabletei sale Fire (produsă de Amazon), a explicat compania Synchron, precizând că pacientul a putut să selecteze opţiuni pre-instalate, cum ar fi aprinderea sau stingerea luminilor, realizarea de apeluri video, redarea unor înregistrări muzicale, lectura unor cărţi pe Kindle (un e-reader dezvoltat de Amazon) şi chiar să facă cumpărături pe site-ul acestui gigant din sectorul comerţului electronic.
"Fără să îşi utilizeze nici mâinile, nici vocea", au insistat reprezentanţii companiei Synchron.
Tom Oxley, patronul şi fondatorul Synchron, consideră că sistemul BCI formează "o pasarelă între neurotehnologie şi tehnologia pentru publicul larg, oferindu-le persoanelor paralizate posibilitatea de a-şi recăpăta controlul asupra mediului în care se află".
Implanturile neuronale, o speranță pentru cei care nu se mai pot mișca
Aparatul este implantat într-un vas de sânge aflat la suprafaţa cortexului motor, fiind introdus în corpul uman prin vena jugulară în cadrul unei operaţii endovasculare minim invazive, au explicat reprezentanţii companiei Synchron.
Domeniul implanturilor cerebrale se află în plin avânt. Companiile din acest sector lucrează în această perioadă în special pentru a le permite pacienţilor paralizaţi să controleze computerele prin intermediul gândurilor, redându-le astfel, de exemplu, capacitatea de a scrie.