Timp de aproape 17 ani, oamenii de stiinta au receptionat semnale radio misterioase in Australia. Acum, au aflat secretul
La inceputul anilor '90, o data sau de doua ori pe an, astronomii care foloseau telescopul de la Observatorul Parkes din New South Wales, Australia, receptionau niste semnale radio misterioase.
Aceste semnale, cunoscute sub numele de "peritoni", au fost deslusite intr-un raport recent, ca fiind "tranzitii de milisecunde, de origine terestra". Cercetatorii credeau ca peritonii au legatura cu activitatea din atmosfera, precum fulgerele, si au crezut acest lucru timp de 17 ani, pana acum, in 2015, cand au instalat un nou aparat de receptie a semnalelor, care sa monitorizeze interferentele.
Asa au aflat ca sursa acelor semnale este un ... cuptor cu microunde.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Receptorul nou instalat a detectat semnale la o fecventa de 2,5 GHZ, pe o raza de 2,5 km in jurul telescopului, fapt care i-a facut pe oamenii de stiinta sa realizeze ca acestea erau provocate de angajatii care isi incalzeau mancarea in bucataria Observatorului Parkes. interferentele aparea numai cand angajatii deschideau usa aparatului cu microunde, in timp ce acesta era se afla in plin proces de incalzire.
"Daca dai drumul la cuptorul cu microunde si deschizi usa sa arunci o privire, acest lucru va genera interferente", a declarat Simon Johnston, seful astrofizicienilor din cadrul organizatiei CSIRO, pentru The Guardian, citat de The Verge.
De asemenea, telescopul trebuia sa fie indreptat catre cuptorul cu microunde, pentru a recepta semnalele.
Cand telescopul, cunoscut sub numele de "Vasul", a fost construit in 1961, Parkes era un orasel foarte linistit, iar observatorul astronomic, aflat undeva la marginea sa, era destul de izolat. Insa Johnston spune ca, pe masura ce timpul a trecut, interferentele digitale s-au inrautatit, afectand aparatul. Astfel ca, pentru a scapa de poluarea digitala, astronomii cauta o zona mai izolata, unde sa construiasca un nou telescop - un loc fara Wi-Fi, fara semnale radio si fara acoperire a unei retele de telefonie. Acest telescop este programat sa fie finalizat in 2016.