Studiu: Universul moare incetul cu incetul. "S-a prabusit pe canapea, a tras patura si se pregateste pentru un somn etern"
Universul moare incetul cu incetul, arata o echipa internationala de oameni de stiinta, care a masurat energia produsa de 200.000 de galaxii, descoperind ca este de doua ori mai redusa decat cea generata acum 2 miliarde de ani.
Cercetatorii au efectuat cele mai precise masuratori de energie realizate vreodata intr-o parte destul de vasta a spatiului, relateaza AFP, citata de Agerpres.
'De acum, Universul intra in declin, ca o batranete care ar dura vesnic', a spus Simon Driver, membru al Centrului international de cercetari radioastronomice (ICRAR) din statul Western Australia, care a participat la proiect. 'Universul s-a prabusit pe canapea, a tras patura si se pregateste pentru un somn etern', a completat el.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cercetatorii au utilizat sapte dintre cele mai puternice telescoape de pe planeta si au observat timp de opt ani galaxii pe 21 de lungimi de unda diferite, infrarosii sau ultraviolet, in cadrul studiului Gama (Galaxy ans Mass Assembly).
Studiul este rezultatul colaborarii a circa o suta de oameni de stiinta de la peste 30 de universitati australiene, europene si americane. S-a recurs indeosebi la telescoapele spatiale ale NASA, la un telescop spatial al Agentiei spatiale europene (ESA) si la telescopul anglo-australian din New South Wales. 'Am folosit cat mai multe telescoape terestre si spatiale pentru a masura productia de energie generata de peste 200.000 de galaxii, pe lungimi de unda cat se poate de variate', a spus Simon Driver.
O buna parte din energia care circula in Univers a fost generata dupa Big Bang, insa o energie noua este eliberata in mod constant in timpul fuziunii termonucleare din stele. Andrew Hopkins de la Observatorul astronomic australian afirma ca se stia deja ca ritmul de formare a stelelor in Univers este in declin, insa acest studiu arata ca nivelul de producere a energiei scade in mod similar pe diferite lungimi de unda, subliniaza el. 'Oricare ar fi fost lungimile de unda folosite, productia de energie scade in acelasi fel', a declarat Hopkins AFP.
Cercetatorii spera ca rezultatele obtinute sa duca la o mai buna intelegere a procesului de formare a galaxiilor. Ei vor sa-si isi extinda studiile pentru a obtine date despre productia de energie de-a lungul intregii istorii a Universului, incheie AFP.