Studenții și profesorii din Timișoara vor să stabilească zona cu cel mai „sănătos” aer
Studenţi şi profesori din Timişoara fac echipă cu mai mulţi specialişti din China pentru a monitoriza spaţiile verzi din oraş. Practic, prin intermediul unor proiecţii 3D, au reuşit să stabilească zona cu cel mai "sănătos" aer.
Apoi, cu ajutorul unor peisagişti, vor să exploateze fiecare colţişor de acolo. La final, proiectul va fi predat autorităţilor locale.
Studenții și profesorii au creat modele 3D ale unor spații verzi. Cu ajutorul acestora va fi stabilită calitatea zonei, dar și modul în care poate fi exploatată, apoi amenajată.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Tânără: "Pentru a vedea necesitatea de a planta noi arbori, atât pentru confortul vizual cât și pentru îmbunătățirea mediului înconjurător."
În timp ce chinezii s-au ocupat de scanarea satelitară, românii au preluat datele necesare de la fața locului.
Dr. ing Sorin Herban, Facultatea de Construcții Timișoara: "Ei au văzut cum noi monitorizăm datele sau ceea ce se întâmplă în orașe, respectiv ce se întâmplă în spațiile verzi urbane, iar noi am avut accces să vedem cum monitorizează ei zonele lor și ce efect au acestea asupra orașului, respectiv asupra noastră."
Tehnologia este tot mai folosită în întreagă lume, inclusiv pentru astfel de proiecte menite să protejeze natură și să asigure locuitorilor o viață mai sănătoasă.
Asist. univ. Clară Beatrice VIlceanu: "Timișoara este câștigătoarea proiectului Capitală Culturală 2021 și deja în Timișoara se derulează proiecte pentru a deveni oraș smart că să fie smart city trebuie să fie digital."
Programul pilot a presupus testarea câtorva zone din oraș. În viitor ar putea fi atrași în această cercetare mai mulți specialiști - de la sociologi sau biologi până la peisagiști.