Semnalul de alarma tras de experti. "Asa ceva nu s-a mai intamplat de 120.000 de ani"
Chiar daca s-a discutat mult despre incalzirea globala si teoria este acceptata de cei mai multi experti, pana acum nimeni nu a facut o comparatie cu clima din trecut.
O noua cercetare arata ca temperaturile medii de vara din zona arctica sunt cele mai ridicare din ultimii 44.000 de ani sau chiar din ultimii 120.000 de ani, scrie Huffington Post.
Rezultatele studiului au fost publicate saptamana trecuta. Gillford Miller, de la Universitatea din Colorado, Boulder, spune ca echipa lui a incercat sa afle daca incalzirea din prezent a climei este sau nu o situatie fara precedent.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
“Studiul arata ca incalzirea globala la care asistam acum este in afara schimbarilor care pot sa apara natural si este determinata de efectul de sera produs de gazele emise in atmosfera”, declara el.
Aceasta este prima analiza comparata, care arata ca incalzirea climei a depasit varful atins la inceputul perioadei geologice numita Holocen, acum 11.700 de ani.
Cercetatorii au analizat bulele de gaze prinse de-a lungul timpului in gheata din zona arctica. Ei pot afla astfel temperaturile si cantitatile de precipitatii din trecut.
Datele obtinute de ei arata ca temperaturile nu au mai fost atat de ridicate de acum 120.000 de ani, precizeaza studiul.
Temperaturile au inceput sa creasca in zona Arctica de acum 100 de ani, insa fenomenul s-a accentuat abia in anii 1970, precizeaza Miller.
“In ultimii 20 de ani semanlul de alarma dat de aceasta zona este incredibil. In cele din urma, Insula Baffin se va topi si toata gheata va disparea, chiar daca temperaturile nu vor mai creste de acum inainte”, adauga Miller.
Sursa: huffingtonpost.com
Etichete: incalzire globala, gheața, efect de sera,
Dată publicare:
25-10-2013 08:16