"S-a pierdut in spatiu." NASA a anuntat ca a pus capat misiunii Deep Impact

Ultima actualizare: 24-09-2013 00:09
Deep Impact

NASA a anuntat oficial ca a pierdut controlul asupra sondei Deep Impact lansata in spatiu in 2005 si ca a incheiat aceasta misiune.

Dupa o luna in care specialistii NASA au incercat fara nicun fel de succes sa restabileasca controlul asupra sondei, oamenii de stiinta au anuntat ca Deep Impact "s-a pierdut in spatiu", relateaza independent.co.uk.

Lansata pe 12 ianuarie 2005, sonda Deep Impact a survolat cometa Tempel 1 pe data de 4 iulie 2005, iar cinci ani mai tarziu, a avut parte de o noua misiune: a supravegheat cometa Hartley 2, pe 25 noiembrie 2010.

Echipa NASA care a condus aceasta misiune s-a declarat intristata de pierderea sondei care a revolutionat modul in care oamenii de stiinta au analizat cometele si activitatile acestora.

Misiunea initiala a sondei trebuia sa dureze doar 6 luni, insa specialistii au "gasit" noi obiective interesante de studiat pentru sonda spatiala, a marturisit Tim Larson, managerul de proiect al Deep Impact.

NASA a pierdut legatura cu sonda in luna august  2013 atunci cand aceasta studia o alta comenta - ISON - care va trece pe 28 noiembrie foarte aproape de Soare, oamenii de stiinta estimand ca va produce o lumina similara cu cea a lunii pline.

Nu se stie inca cu exactitate de ce Deep Impact nu mai raspunde la comenzi, insa specialistii banuiesc ca antena si panourile solare ale sondei s-au rotit intr-o directie gresita iar bateria si sistemul de propulsie al aparatului au inghetat.
 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO