Scheletul unui dinozaur cu patru "aripi" si acoperit cu pene a fost descoperit in China
Scheletul unei noi specii de dinozaur, care avea patru "aripi", o coada exceptional de lunga si era acoperit integral cu pene, a fost descoperit in China.
Descoperirea intareste teoria potrivit careia pe Terra existau deja vietuitoare care zburau inainte de aparitia pasarilor, potrivit unui studiu publicat marti. Veche de 125 de milioane de ani, noua specie de dinozaur a primit denumirea Changyuraptor yangi si face parte din grupa "microraptorienilor" - dinozauri de talie mica, cu gheare si cozi acoperite cu pene, care le dadeau alura unor gaini mai mari, inzestrate cu dinti, informeaza AFP.
In ciuda prezentei acelor pene si a anatomiei lor care aminteste de aceea a pasarilor, capacitatea microraptorienilor de a plana sau de a zbura continua sa provoace dezbateri aprinse in randul specialistilor.
Descoperit in deja celebrul depozit de fosile Jehol din provincia Liaoning din nord-estul Chinei, Changyuraptor yangi masura aproximativ 1,3 metri din varful ciocului si pana la capatul cozii. Penele care ornau acea coada reprezentau aproape o treime din lungimea totala a animalului, afirma oamenii de stiinta. "Cu o lungime de 30 de centimetri, acele pene extraordinare din coada lui Changyuraptor yangi sunt de departe cele mai lungi descoperite vreodata la un dinozaur cu pene", a declarat intr-un comunicat Luis Chiappe, paleontolog la Muzeul de Istorie Naturala din Los Angeles, care a participat la identificarea acelui specimen.
Analizele asupra structurii osoase a animalului au aratat ca acesta ajunsese la talia adulta si ca avea o greutate de circa 4,5 kilograme, fapt care face din el cel mai mare dintre toti "dinozaurii cu patru aripi" cunoscuti. Este o denumire neoficiala ce a fost data acestei familii de dinozauri datorita prezentei penelor pe cele patru membre (anterioare si posterioare), motiv care i-a dus pe multi cercetatori la concluzia ca aceste vietuitoare erau capabile sa zboare, chiar daca o faceau destul de stangaci, pentru a-si captura prada.
"Numeroase alte caracteristici multa vreme asociate cu pasarile au evoluat in realitate la dinozauri cu mult inainte ca pasarile sa intre in scena", a spus Alan Turner, specialist in anatomie la Universitatea Stony Brook din New York, coautor al acestui studiu, publicat in revista Nature Communications. "Acestea includ de exemplu oasele pneumatice, construirea de cuiburi, pene si, poate, zborul", a detaliat el.
Daca lucrurile au stat astfel, atunci pasarile si aripile lor nu mai detin intaietatea in domeniul zborului, ci au mostenit aceasta aptitudine de la stramosii lor reptilieni. Evitand sa se pronunte asupra capacitatilor aeriene ale lui Changyuraptor yangi (zbor prin batai ale aripilor, zbor planat sau doar "salturi ameliorate"), cercetatorii considera ca acea coada impunatoare si acoperita cu pene ar trebui sa ii permita sa isi controleze coborarile si deci "sa joace un rol cheie in aterizare", diminuandu-si viteza cu care se apropia de sol.