Probleme pentru o statie ruseasca din regiunea Arctica. 16 cercetatori au fost evacuati de urgenta
Mai multi oameni de stiinta de la o statie ruseasca din regiunea Arctica au fost evacuati de urgenta, dupa ce gheata pe care se afla constructia a inceput sa se topeasca si s-a spart in sase bucati.
Conform agentiei de presa din Rusia ITAR-TASS, North Pole-40 a fost construita in luna octombrie a anului 2012 si trebuia sa fie operationala pana in septembrie 2013.
Aceste planuri au fost, insa, abandonate, dupa ce gheata de sub statie a inceput sa se topeasca si sa se dezintegreze.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Astfel, bucata mare pe care era construita s-a spart in alte sase bucati mai mici, iar cei 16 angajati care lucrau acolo au trebuit sa fie evacuati de urgenta.
"Este o pierdere uriasa pentru noi si pentru stiinta. Era extrem de important sa obtinem informatii despre sistemul climatic din zona Arctica", a declarat Vladimir Sokolov, directorul expeditiei.
Discovery News scrie ca dezintegrarea ghetii s-a produs din cauza vanturilor foarte puternice, care au impins sloiul pe o distanta de 300 de kilometri in mai putin de o luna si l-au "fracturat".
Problemele intampinate de statia North Pole-40 readuc in discutie schimbarile climatice care sunt din ce in ce mai accentuate.
In 1973, rusii au construit o alta statie, denumita North Pole-22, care a rezistat pe o bucata de gheata pana in 1982, adica timp de 9 ani. In schimb, North Pole-40 a fost operationala doar 8 luni.
"Schimbarile climatice care au loc in regiunea Arctica se desfasoara foarte rapid, iar ecosistemul nu se poate adapta.", atrage atentia expertul Nasa Charles Miller.