Primele semne distructive ale incalzirii globale. Avalansa din Tibet, care a ucis 9 oameni, provocata de schimbarile de clima
Avalansa de gheata si zapada din vestul Tibetului, in urma careia au murit 9 persoane, ar putea fi semnul ca incalzirea globala a inceput deja sa produce efecte distructive.
Aceasta este concluzia unui studiu recent, realizat de catre Universitatea statului american Ohio.
In luna iulie 2016, noua persoane au fost ingropate de o avalansa in regiunea autonoma Tibet din sud-vestul Chinei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Valul de zapada a avut pana la opt metri inaltime si a cazut peste o zona de pasunat, astfel ca peste 350 de oi si 110 de iaci au fost, de asemenea, ingropati in zapada.
Potrivit unor surse locale, la vremea respectiva au aparut fisuri pe ghetarii de la inaltime din vecinatate.
Judetul Rutog - unde s-a produs incidentul - este situat in nord-vestul Tibetului, la o altitudine de aproximativ 4.500 de metri, mentioneaza agentia Xinhua, citata de Agerpres.
Acum, un grup international de oameni de stiinta este de parere ca acesta a fost un efect direct al schimbarilor climatice prin care trece planeta.
Mai exact, blocul de gheata care se afla la baza muntelui de zapada s-ar fi topit, a afirmat intr-o declaratie de presa Lonnie Thompson, profesor la The Ohio State University.
El impreuna cu alti colegi de la Academia Chineza de Stiinte au masurat blocul de gheata si l-au recreat cu ajutorul unui computer, bazandu-se pe datele colectate din satelit si de la GPS - pentru a intelege exact cum s-a produs avalansa.
"Dat fiind faptul ca temperatura de la cea mai apropiata statie meteorologica a crescut cu aproximativ 1,5 grade Celsius in ultimii 50 de ani, atunci pare sa aiba sens faptul ca zapada si gheata se topesc, iar apa rezultata se inflitreaza la baza ghetarului." - spune Thompson.
De altfel, o a doua avalansa s-a produs in septembrie 2016, la doar cativa kilometri departare de prima avalansa.
Nimeni nu a mai fost ranit, insa oamenii de stiinta avertizeaza ca astfel de evenimente - produse la un interval de timp atat de scurt si la o distanta fizica atat de mica - sunt fara precedent.
Sursa: Pro TV
Etichete: studiu, incalzire globala, avalansa, tibet, zapada,
Dată publicare:
10-12-2016 17:33