Prima fosila de pui de rinocer lanos, veche de 10 milenii, descoperita in Siberia
Cadavrul primului pui de rinocer lanos descoperit in epoca moderna, supranumit "Sasha", care a murit la varsta de 18 luni, in urma cu 10.000 de ani, a fost gasit in permafrostul inghetat din Siberia, relateaza Mediafax.
Cadavrul acestei vietuitoare disparute de pe Terra - care a trait in urma cu cel putin 10.000 de ani si este primul pui de rinocer lanos descoperit vreodata - s-a conservat foarte bine in permafrostul siberian, iar savantii rusi spera ca vor putea sa extraga ADN.
Un vanator local a descoperit puiul de rinocer lanos in septembrie 2014, ingropat intr-o viroaga aflata langa un curs de apa care traverseaza cea mai mare si mai friguroasa regiune a Rusiei, Republica Saha, cunoscuta si sub numele de Iacutia.
Initial, vanatorul a crezut ca era vorba de cadavrul unui ren, dar apoi a vazut cornul specific rinocerilor si si-a dat seama ca a facut o descoperire istorica - primul pui de rinocer lanos descoperit in epoca moderna.
Varsta pe care puiul o avea atunci cand a murit este greu de stabilit, dar oamenii de stiinta estimeaza ca acesta avea in jur de 18 luni, precizeaza The Siberian Times.
Teste mai amanuntite vor fi realizate in perioada urmatoare pentru a afla felul in care a murit Sasha, iar rezultatele vor fi cunoscute peste cateva luni. Lana puiului de rinocer preistoric s-a pastrat foarte bine, iar o ureche, un ochi, narile si gura sunt inca vizibile.
Albert Protopopov, directorului Departamentului pentru Fauna si Mamuti de la Academia de stiinte din Republica Saha, a spus: "Descoperirea este absolut unica. Putem sa numaram exemplarele adulte de rinoceri lanosi descoperiti in lume pe degetele de la o singura mana. Iar un pui de rinocer lanos nu a fost descoperit niciodata pana acum".
"A existat o singura descoperire in secolul al XXI-lea, cand s-a gasit cadavrul inghetat al unui rinocer lanos adult in Iakutia. S-a intamplat in 2007, la Kolima", a adaugat el.
In pleistocen, rinocerii lanosi traiau in numar mare in Europa si Asia, din Scotia si Spania si pana in Coreea de Sud. Motivul extinctiei lor, care s-a produs in urma cu aproximativ 10.000 de ani, nu este pe deplin cunoscut, insa, la fel ca mamutii lanosi, rinocerii lanosi ar fi putut sa dispara din cauza vanatorii excesive, schimbarii climei dupa ultima era glaciara si raspandirii bolilor.