Premieră a cercetătorilor scoțieni: ovulele crescute în laborator
Cercetătorii scoţieni au reuşit, în premieră, să aducă la maturitate ovule crescute în laborator. Până acum, stimularea se făcea înăuntrul corpului uman.
Descoperirea este importantă, pentru că i-ar putea ajuta pe specialişti să creeze tratamente destinate femeilor care nu pot avea copii. Cercetătorii scoţieni au folosit ţesut din ovar şi l-au crescut în laborator până au obţinut un ovul pregătit pentru a fi fecundat.
Evelyn Telfer, profesor School of Biological Sciences, Universitatea din Edinburgh: „Ne-a luat mult să ajungem în acest punct. Descoperirea e semnificativă, întrucât ne ajută să înţelegem mai bine procesul de dezvoltare a ovulului."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Descoperirea i-ar putea ajuta pe cercetători să creeze tratamente destinate femeilor care suferă de insuficienţă ovariană prematură sau care au intrat prea devreme la menopauză, cum este cazul lui Stephanie.
Stephanie Trussler, pacientă: „E important să ştiu că există o speranţă pentru femeile care au primit acelaşi diagnostic ca mine, pentru femeile infertile."
În plus, tehnica ar putea fi de ajutor şi femeilor care suferă de cancer şi au nevoie de chimioterapie. Astfel îşi vor putea conserva ovulele.
Mohamed Taranissi, specialist în infertilitate: „E în mod cert un pas în direcţia cea bună, fiindcă deschide noi oportunităţi pentru numeroşi pacienţi, în materie de conservare a fertilităţii şi chiar de restabilire a fertilităţii în cazul femeilor ale căror ovule nu ajung la maturitate din motive diferite."
Următorul pas pentru cercetătorii scoţieni este să obţină dovezi că ovulul e sănătos. Abia apoi, după obţinerea unor aprobări guvernamentale, vor putea încerca să îl fertilizeze.
Veştile legate de noi descoperiri în domeniul fertilităţii sunt urmărite cu mare interes de un număr tot mai mare de britanici care nu pot avea copii. În Marea Britanie, unul din şapte cupluri se confruntă cu probleme de fertilitate.