"Ploaie de stele" în weekend. ”Spectacol splendid” la căderea stației spațiale chineze Tiangong-1

31-03-2018 09:07


Ploaie de stele

Autorităţile din China afirmă că nu există motive de îngrijorare din cauza staţiei spaţiale Tiangong-1 care se va dezintegra deasupra Terrei în zilele următoare.

Mai mult, au promis, dimpotrivă, că intrarea în atmosferă a fostului avanpost spaţial chinez va reprezenta un "spectacol splendid", asemănător unei ploi de stele, informează AFP, conform Agerpres.

Fostul laborator spaţial Tiangong-1 urmează să reintre în atmosfera terestră între zilele de sâmbătă şi luni, potrivit agenţiei spaţiale chineze. Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a evocat un interval mai restrâns: între sâmbătă, ora 12:00 GMT, şi duminică după-amiază.

"Oamenii nu au niciun motiv să se îngrijoreze", a asigurat pe o reţea de socializare un reprezentant al CMSEO, Biroul chinez însărcinat cu coordonarea zborurilor spaţiale cu echipaje umane la bord.

Acest tip de staţie spaţială "nu se prăbuşeşte pe Terra în mod violent ca în filmele ştiinţifico-fantastice, ci se dezintegrează într-o splendidă ploaie de stele (...) pe măsură ce fragmentele desprinse din staţie avansează în drumul lor spre Terra", a afirmat acelaşi oficial chinez.

Laboratorul spaţial chinez a fost plasat pe orbită în septembrie 2011. Tiangong-1 ar fi trebuit să efectueze o intrare controlată în atmosfera terestră, însă a încetat să funcţioneze în martie 2016, generând îngrijorări legate de "prăbuşirea" sa pe Terra.

Totuşi, riscul pentru ca o persoană să fie lovită de un fragment desprins din staţia chineză cu greutatea de peste 200 de grame este de 1 la 700 de milioane, potrivit CMSEO.

"Mingi de foc"

În 60 de ani de zboruri spaţiale, au existat doar 6.000 de intrări necontrolate în atmosferă ale unor obiecte de mari dimensiuni fabricate de om şi un singur deşeu spaţial a lovit o persoană, fără să o rănească, afirmă Stijn Lemmens, un expert al ESA.

La o altitudine de aproximativ 100 de kilometri, frecarea cu aerul va determina smulgerea panourilor solare, antenelor şi altor elemente externe ale staţiei Tiangong-1, a precizat agenţia spaţială chineză.

Căldura tot mai mare şi forţa de frecare vor determina apoi o combustie sau o explozie a structurii principale a staţiei chineze, la o altitudine de aproximativ 80 de kilometri, potrivit aceleiaşi surse.

Cele mai multe dintre fragmente se vor dispersa în aer şi doar un mic număr dintre ele vor putea apoi să cadă, relativ lent, înainte de a se prăbuşi pe Terra, cel mai probabil în mare. Oceanele ocupă peste 70% din suprafaţa Terrei.

Staţia Tiangong-1 ocupă locul 50 în topul celor mai mari obiecte care efectuează o intrare necontrolată în atmosfera terestră de după anul 1957, a estimat Jonathan McDowall, un astronom de la Centrul de astrofizică Harvard-Smithsonian din Statele Unite.

"Obiecte mult mai voluminoase au căzut pe Terra şi nu au făcut victime. Va fi echivalentul unei prăbuşiri a unui avion de mici dimensiuni", a explicat acelaşi cercetător pentru AFP.

După părerea lui, deşeurile spaţiale se vor dispersa pe o rază de câteva sute de kilometri.

La o altitudine cuprinsă între 60 şi 70 de kilometri, fragmentele desprinse din Tiangong-1 ar trebui să se transforme într-o "serie de mingi de foc", iar oamenii de pe Terra vor putea "să asiste la un spectacol senzaţional", a adăugat expertul american.

Obiectivul Luna

China îşi va întări colaborarea cu Biroul pentru chestiuni spaţiale din cadrul ONU odată cu apropierea staţiei Tiangong-1, a declarat vineri Lu Kang, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din China.

"Urmărim cu atenţie acest dosar şi îl tratăm cu responsabilitate, conform legilor şi reglementărilor în vigoare", a declarat el într-o conferinţă de presă.

"Riscul ca o mare cantitate de deşeuri spaţiale să se prăbuşească pe Terra este foarte scăzut, din câte ştiu", a mai spus acelaşi oficial chinez.

China a investit miliarde de euro în programul său de cucerire a spaţiului, încercând să prindă din urmă UE şi Statele Unite. Coordonat de armată, acest program spaţial este considerat un veritabil simbol al puterii regăsite a ţării.

Autorităţile de la Beijing şi-au anunţat intenţia de a trimite un vehicul spaţial pe orbita planetei Marte în jurul anului 2020, înainte de a încerca să plaseze un vehicul teleghidat pe suprafaţa "Planetei Roşii".

De asemenea, China doreşte să plaseze pe orbită până în 2022 o staţie spaţială ce va avea la bord echipaje de astronauţi, în momentul în care Staţia Spaţială Internaţională (ISS) va fi încetat să funcţioneze. Totodată, China doreşte să trimită şi un astronaut pe suprafaţa Lunii.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO