Entuziasm intre oamenii de stiinta. Ce au descoperit intr-un mormant vechi de 1400 de ani din Anglia

16-03-2012 09:07


Descoperire la Trumpington Meadows

Oamenii de stiinta de la Universitatea Cambridge au descoperit un mormant foarte bine conservat, vechi de 1.400 de ani, care ar putea schimba perceptia despre istoria religiilor anglo-saxone.

In mormant se afla o fata de aproximativ 16 ani, imbracata in cele mai bune haine, care purta la gat o cruce din aur, fapt care indica o posibila vita nobila a acesteia. Cum a murit ea si cine era ... ramane deocamdata un mister, insa crucea de la gat sugereaza ca era una dintre primele crestine ale Angliei.

Cercetatorii s-au declarat extrem de entuziasmati de descoperirea facuta la Trumpington Meadows, un orasel situat in apropiere de Cambridge, deoarece coprul fetei arata ca primele semne ale crestinismului au aparut in Anglia pe la mijlocul secolului 7 - adica la putin timp dupa ce calugarul Sfantul Augustin a fost trimis de catre Papa Gregorius cel Mare sa-i converteasca pe englezi in anul 595.

Descoperire fascinanta in China! Aptitudinea neobisnuita a unui baietel i-a lasat pe doctori cu gura cascata – VIDEO

Misiunea sa a inceput in Kent, unde echipa formata din aproximativ de 40 de misionari si-a inceput calatoria prin tara, iar Sfantul Augustin a devenit primul Arhiepiscop de Cantebury, doi ani mai tarziu. Insa procesul lor a evoluat foarte lent, iar crestinii si paganii au co-existat timp de mai multe decade.

Noua descoperire ofera o perspectiva noua asupra procesului de tranzitie din acea perioada, in conditiile in care fata a fost ingropata impreuna cu un cutit si niste margele de sticla, pe care sa le foloseasca - potrivit traditiei pagane - in viata urmatoare.

"Este o descoperire extrem de rara. Este cea mai uimitoare descoperire cu care m-am confruntat pana acum. Conversia crestina incepe de la partea de sus a corpului si se estompeaza mai jos. Felul elaborat in care a fost inmormantata, cu artefacte atat de valoroase, ne spune ca fata a fost probabil o nobila sau poate chiar de spita regala. Crucea este elementul de cultura care se afla in circulatie in cele mai inalte sfere ale societatii" a declarat doctorul Sam Lewsey, expert in studierea cimitirelor anglo-saxone, citat de The Daily Mail.

 

Sursa: Daily Mail

VIDEO PROTVPLUS.RO