Oamenii de stiinta au facut o descoperire revolutionara: cum pot transforma celule in calculatoare
Cercetatorii de la Universitatea din Stanford au anuntat in aceasta saptamana ca au creat receptori genetici care se comporta ca un fel de "calculator genetic".
Aceasta realizare a oamenilor de stiinta poate duce la revolutionarea modului in care sunt tratate bolile, relateaza Huffington Post. Experimentul a fost descris intr-o lucrare publicata vineri, 29 martie 2013, in revista Science, unde echipa de cercetatori a explicat ca sistemul de tranzistori genetici poate fi inserat in celule vii si poate fi pornit sau oprit daca anumite conditii sunt indeplinite.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cercetatorii spera ca acesti tranzistori pot fi dezvoltati intr-un soi de calculatoare vii microscopice. Acestia sunt convinsi ca aceste calculatoare vor indeplini sarcini diverse si importante precum a ne spune daca o anumita toxina este prezenta intr-o celula, sa ne arate de cate ori s-a inmultit o celula canceroasa sau cum interactioneaza un medicament cu fiecare celula individuala.
Oamenii de stiinta si-au demonstrat teoriile folosind o bacterie E.Coli, una dintre cele mai folosite bacterii in ingineria genetica. Reusita este un nou exemplu al progresului de care se bucura domeniul biologiei sintetice, ce permite inginerilor sa modifice biologia.
"O sa putem sa introducem calculatoare in orice celula vie. Nu o sa inlocuim calculatoarele cu silicon. Nu o sa inlocuim telefonul sau laptopul. Dar vor folosi calculatoare in locuri in care siliconul nu poate sa ajunga", a explicat liderul echipei de cercetare de la Stanford.
"Pe termen lung, speram ca biocomputerele vor putea fi folosite pentru a studia si reprograma sistemele vii si pentru a imbunatatii terapiile celulare”, a mai spus acesta. Terapia celulara este tratamentul cu ajutorul celulelor stem si a tesuturilor, precum si a substantelor biologic active care sunt eliminate de acestea.
Sursa foto: Rex