Oamenii de stiinta americani au descoperit secretul profetiilor corecte. Motivul pentru care nimeni nu a prevazut 9/11
In cadrul unui studiu finantat de serviciile secrete din SUA, cercetatorii americani au realizat portretul-robot al „profetului” perfect
Prezicerea viitorului nu e o superputere fantastica, ci o abilitate reala care poate fi imbunatatita. Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de stiinta americani in urma unui studiu facut pe sute de persoane si finantat de Biroul Directorului pentru Infromatii Nationale – un fel de ministru american al serviciilor secrete.
Ocazia perfecta pentru acest studiu a fost oferita de o competitie de predictii geopolitice care a durat doi ani, implicand aproape 750 de participanti. Acestia au facut peste 150.000 de predictii, pe baza carora psihologii de la Universitatea din Pennsylvania au realizat un portret-robot al „profetului perfect” – adica al persoanei care are cele mai mari sanse sa ghiceasca ce ne rezerva viitorul.
Unele dintre concluziile savantilor americani sunt destul de evidente. De pilda, cel mai bine prezic viitorul oamenii inteligenti si bine informati in legatura cu subiectul despre care fac predictia. Conteaza insa foarte mult si stilul de gandire: persoanele cu mintea deschisa, dispuse sa accepte punctele de vedere ale altora si care nu se grabesc sa traga concluzii, tind sa faca predictii corecte.
Multe dintre abilitatile necesare pentru a fi un bun profet pot fi imbunatatite: de pilda, studiul teoriei probabilitatilor creste capacitatile „profetice”. Foarte important este si lucrul in echipa, atitudinea pozitiva, increderea in propriile previziuni, capacitatea de a sesiza modele care se repeta, dar si „mediul”.
Mai precis, oamenii de stiinta spun ca deseori analistii serviciilor secrete nu reusesc sa faca predictii corecte, desi au toate datele la dispozitie, din cauza „presiunilor politico-birocratice”. Acestea ii fac fie ori prea reticenti, ceea ce duce la situatii precum atentatele din 11 septembrie, care nu au putut fi prezise de analisti, fie sa traga semnale de alarma acolo unde nu este cazul – asa cum s-a intamplat atunci cand Saddam Hussein a fost acuzat ca ar detine arme de distrugere in masa.
Studiul ar putea fi foarte important pentru ca le ofera serviciilor secrete americane o explicatie pentru faptul ca nu au putut prevedea anumite evenimente, in primul rand atentatele de la 11 septembrie. In 2011, la un deceniu dupa aceste atacuri, Academia Nationala de Stiiinte din SUA a publicat un raport ingrijorator asupra calitatilor analizelor realizate de structurile de informatii. Acest raport a dus la studiul privind calitatile „profetului” perfect organizat si finantat de Biroul Directorului pentru Informatii Nationale.
Sursa: Pro TV
Etichete: analiza, irak, servicii, previziuni, informatii, 9/11, saddam hussein,
Dată publicare:
19-01-2015 15:57