O specie umanoidă preistorică descoperită de cercetători în China

Omul Dragon
Profimedia

Omul de Neanderthal nu ar fi totuşi cel mai apropiat "verişor" al omului modern, afirmă oamenii de ştiinţă care au analizat un craniu fosilizat descoperit în China.

Cercetătorii spun că acea fosilă ar aparţine unei noi specii umanoide preistorice, care era mai apropiată de Homo sapiens decât erau neanderthalienii, informează AFP.

Craniul din Harbin reprezintă fosila cel mai bine conservată din acea perioadă (Pleistocenul mijlociu), spun autorii acestui studiu, ale cărui rezultate au fost publicate vineri în revista The Innovation. Craniul fosilizat datează din urmă cu aproximativ 146.000 de ani.

"Conform analizelor noastre, grupul Harbin era mai apropiat de Homo sapiens decât erau neanderthalienii", a declarat Chris Stringer, specialist în paleoantropologie la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, coautor al studiului. "Acest lucru înseamnă oamenii Harbin împărţeau cu noi un strămoş comun mai recent decât neanderthalienii", a adăugat el, potrivit Agerpres.

Genul Homo conţine numeroase specii dispărute, inclusiv omul de Neanderthal, precum şi omul modern - Homo sapiens.

Citește și
craniu
Un craniu descoperit într-o pădure din Italia, aparține unui român care a dispărut în 2003
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Noua specie umanoidă a fost numită Homo longi, o denumire care poate fi tradusă prin sintagma "Omul dragon" - derivată de la numele provinciei chineze în care au fost descoperite acele fosile.

Craniul din Harbin a rămas ascuns timp de decenii. "Precedentul proprietar a ascuns craniul într-un puţ timp îndelungat", a declarat Xijun Ni, unul dintre principalii autori ai studiului. "El a fost donat Universităţii Hebei GEO din China abia în 2018", a adăugat cercetătorul chinez.

Potrivit autorilor cercetării, craniul a aparţinut unui bărbat care avea în momentul morţii sale o vârstă de aproximativ 50 de ani.

"Combinaţia dintre bolta craniană arhaică, dar voluminoasă, şi un chip lat, dar similar lui Homo sapiens, este frapantă", precizează autorii studiului.

Cercetătorii au studiat morfologia craniului izolând aproximativ 600 de trăsături caracteristice, pe care le-au comparat apoi cu ajutorul unui computer cu putere mare de calcul cu trăsăturile furnizate de alte fosile.

"Acea populaţie era constituită probabil din vânători-culegători. După temperaturile hibernale înregistrate în Harbin în zilele noastre, putem să credem că ei se confruntau cu un frig încă şi mai intens decât cel îndurat de neanderthalieni", a precizat Chris Stringer.

Noua descoperire "stabileşte cea de-a treia linie umană din Asia de Est, care are propria sa istorie evolutivă, şi arată importanţa acestei regiuni pentru evoluţia umană", a subliniat acelaşi cercetător.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Pompierii au găsit oase și un craniu în incendiul de la Brazi. Autorul ar fi suferit din dragoste
Pompierii au găsit oase și un craniu în incendiul de la Brazi. Autorul ar fi suferit din dragoste

Echipele pompierilor de la ISU Prahova au găsit un cadavru la incineratorul de deşeuri periculoase de la Brazi, care a luat foc în noaptea de marți spre miercuri.

Un craniu descoperit într-o pădure din Italia, aparține unui român care a dispărut în 2003
Un craniu descoperit într-o pădure din Italia, aparține unui român care a dispărut în 2003

Un craniu care a fost găsit în 2016 într-o pădure din Italia s-a dovedit că aparține unui român care a dispărut în 2003.

Arheologii au descoperit craniul unui
Arheologii au descoperit craniul unui "văr" al omului, de acum 2 milioane de ani. "Avea dinţi mari, dar creierul mic"

Arheologii australieni au descoperit un craniu cu o vechime de 2 milioane de ani al unei "specii de veri" ai omului, cu dinţi mari şi creier mic, într-o străveche peşteră din Africa de Sud, informează marţi agenţia DPA.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.