Un nou tip de om arhaic, descoperit în Israel. A trait în paralel cu specia noastră

Dată publicare: 25-06-2021 10:56
Dată actualizare: 25-06-2021 11:00


Un nou tip de om arhaic, descoperit în Israel. A trait în paralel cu specia noastră

Mai mulţi cercetători care lucrează în Israel au identificat un tip necunoscut anterior de om arhaic care a trăit în paralel cu specia noastră în urmă cu mai mult de 100.000 de ani, scrie BBC.

 

Ei cred că rămăşiţele descoperite în apropierea oraşului Ramla reprezintă unul dintre „ultimii supravieţuitori” ai grupului străvechi, conform News.ro.

Au fost găsite părţi dintr-un craniu şi o mandibulă aparţinând unui individ care a trăit cu 140.000 - 120.000 de ani în urmă.
Detaliile au fost publicate în revista Science.

Echipa este de părere că individul se trage dintr-o specie anterioară care s-ar fi răspândit în regiune cu sute de mii de ani în urmă şi ar fi dat naştere Neanderthalienilor în Europa şi a echivalentului lor în Asia.

Cercetătorii au botezat nou descoperita descendenţă Nesher Ramla Homo.

 

Erau strămoșii Neanderthalienilor

 

Dr. Hila May de la Universitatea Tel Aviv a spus că descoperirea redefineşte povestea evoluţiei omului, mai ales pe a Neanderthalienilor. În trecut, evoluţia generală a acestora a fost legată strâns de Europa.

„Totul a început în Israel. Sugeram că un grup local a fost populaţia sursă”, a declarat ea pentru BBC News. „În timpul perioadelor interglaciare, valuri de oameni, populaţia Nesher Ramla, au migrat din Orientul Mijlociu în Europa”.

Echipa crede că primii membri ai grupului Nesher Ramla Homo se aflau deja în Orientul apropiat în urmă cu 400.000 de ani. Cercetătoarea a remarcat asemănări între noile rămăşiţe descoperite şi grupurile „pre-Neanderthaliene” din Europa.

„Este prima dată când putem lega diferite specimene găsite în Levant”, a spus dr. Rachel Sarig de la Universitatea Tel Aviv. „Există câteva fosile umane din grotele din Qesem, Zuttiyeh şi Tabun care datează din vremea aceea şi pe care nu le-am putut atribui unui grup specific de oameni. Dar comparând formele lor cu cele nou descoperite din Nesher Ramla justifică apartenenţa lor la grup”.

May a sugerat că aceşti oameni erau strămoşii Neanderthalienilor. „Omul de Neanderthal european a pornit de aici, de fapt, din Levant şi a migrat spre Europa, în timp ce s-a încrucişat cu alte grupuri umane”.

 

Legături cu fosile din China

 

Alţii au călătorit spre est, în India şi China, a spus profesorul Israel Hershkovitz, făcând astfel o legătură între omul arhaic din Asia de est şi Neanderthalienii din Europa. „Unele fosile găsite în estul Asiei prezintă trăsături asemănătoare omului de Neanderthal, ca şi Nesher Ramla”.

Cercetătorii îşi bazează afirmaţiile pe similarităţile în trăsături între fosilele din Israel şi cele găsite în Europa şi Asia, deşi teoria lor este controversată.

Profesorul Chris Stringer de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra a evaluat recent rămăşite umane din China.

„Nesher Ramla este important pentru că atestă şi mai mult că specii diferite au co-existat în regiune şi acum avem aceeaşi poveste în vestul Asiei”, a spus el.

„Totuşi, cred că e un salt prea departe să legi unele dintre cele mai vechi fosile israeliene de Neanderthalieni. Sunt de asemenea intrigat de sugestia existenţei oricărei legături între materialele Nesher Ramla şi fosilele din China”, a adăugat profesorul.

 

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO