Cum ne va afecta cea mai puternica furtuna solara din ultimii 5 ani. Mesajul NASA: "Nu va panicati"

×
Codul embed a fost copiat

De joi seara, pamantul este lovit de cea mai puternica furtuna solara din ultimii cinci ani. Planeta noastra are un camp magnetic natural care o protejeaza de acest bombardament de particule ionizate.

Din convulsiile soarelui, un bombardament masiv de plasma incandescenta a pornit catre Pamant in "super-martea solara", cum au numit-o astronomii - cu trimitere la aglomerata zi electorala pe care au avut-o americanii. Iar fluxul masiv de particule ionizate ajunge la noi inca din aceasta seara.

"Pot aparea erori in comunicatii, in navigatie, satelitii ar putea fi perturbati" spun specialistii NASA.

Satelitii inseamna, pentru oamenii obisnuiti, sistemul de pozitionare GPS, care ar putea avea de suferit. Si traficul aerian ar putea fi perturbat, mai ales in apropierea regiunilor polare. Acolo slabeste campul magnetic terestru, adica bariera noastra naturala de protectie.

"Monitorizam suprafata soarelui tot timpul, asa ca va putem spune macar cind furtuna magnetica ajunge in apropierea Pamint, sa va avertizam. Nu va panicati" tine sa ne asigure NASA.

Citește și
Furtuna solara
O furtuna solara masiva ne-ar putea "bloca" pe Pamant timp de o generatie intreaga
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

Cu toate asigurarile linistitoare, furtuna solara nu este una de neglijat - a atins nivelul trei din maxim cinci, dupa cum apreciaza specialistii. Mai rau este ca ne aflam intr-o perioada in care activitatea solara sporeste din ce in ce mai mult, urmand ca nivelul maxim sa fie atins in 2013.

De asemenea, eruptia solara poate determina unele companii aeriene sa isi schimbe rutele. NASA a anuntat ca nu este nevoie de masuri speciale pentru a proteja echipajul de pe Statia Spatiala Internationala.

Cea mai puternica explozie solara din ultimii cinci ani va ajunge la Pamant incepand cu joi, ora 14.00, ora Romaniei, si va dura pana vineri, conform prognozelor Administratiei Nationale a Oceanelor si a Atmosferei americane (NOAA).

Aceasta furtuna solara, care are in componenta particule incarcate care vor lovi Pamantul cu o viteza de 6,44 milioane de kilometri pe ora, poate afecta distributia de energie electrica, comunicatiile prin satelit, GPS-urile, astronautii de pe Statia Spatiala Internationala (ISS) si pot constrange companii aeriene sa isi schimbe rutele.

Un purtator de cuvant al NASA a declarat ca agentia nu va lua nici o masura deosebita, deoarece "noi nu credem ca echipajul ISS este in pericol".

"Cresterea numarului de eruptii solare - ultima avand loc pe 23 ianuarie - este normala in conditiile ciclurilor solare de 11 ani, care, pentru aceasta perioada, se asteapta sa atinga mazimul in 2013", conform NASA.

Aceasta furtuna solara poate fi considerata "una dintre cele mai puternice incepand cu decembrie 2006", conform lui Joseph Kunches, expert NOAA in fenomene meteo spatile .

Pe langa riscul de a perturba comunicatiile, in prezent foarte dependente de sateliti, acesta furtuna va crea probabil aurore boreale spectaculoase in Asia Centrala, joi seara, a mentionat Kunches Joseph.

Expertii reamintesc ca Pamantul este bine protejat de aceste furtuni solare datorita campului sau magnetic.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
In urmatorii 8 ani exista una din 8 sanse ca Pamantul sa fie lovit de o furtuna solara catastrofala
In urmatorii 8 ani exista una din 8 sanse ca Pamantul sa fie lovit de o furtuna solara catastrofala

Terra are 12% sanse sa treaca printr-o eruptie solara imensa, pana in 2020. Un astfel de eveniment ar provoca pagube incalculabile si ne-ar trebui un deceniu sa ne revenim, apreciaza specialistii.

O furtuna solara masiva ne-ar putea
O furtuna solara masiva ne-ar putea "bloca" pe Pamant timp de o generatie intreaga

Specialistii se asteapta ca in viitor sa se produca o furtuna solara foarte mare, care in mod inevitabil va lovi si Pamantul. Un astfel de fenomen ne va da peste cap infrastructura si satelitii.

Exploziile care i-au facut pe fizicieni sa spuna:
Exploziile care i-au facut pe fizicieni sa spuna: "parca forte intunecate pun stapanire pe Soare"

Pe 7 iunie 2011 pe suprafata Soarelui a avut loc o explozie solara neobisnuita. Jumatate din suprafata astrului a fost cuprinsa de o explozie cu aspect intunecat.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.