O echipă de istorici israelieni a rezolvat, în premieră, misterul Zidului Ginghis Han

Ultima actualizare: 09-06-2020 11:37
Ginghis Han
Getty

O echipă condusă de cercetători israelieni a făcut lumină asupra misteriosului zid „Ginghis Han”, despre care se credea că face parte din complexul Marelui Zid Chinezesc.

Potrivit Jerusalem Post, anul construcției și scopul acestui zid sunt cel mai probabil diferite de ceea ce s-a presupus până acum. Rezultatele cercetării care cartografiază pentru prima dată această structură au fost publicate luni în jurnalul academic Antiquity.

Situată în inima stepei mongole, despre secțiunea de 737 de kilometri s-a crezut anterior că a fost construită pentru a apăra populația de legendarul lider Genghis Han, care a fost primul suveran al Imperiului Mongol, la începutul secolului al XIII-lea.

Cu toate acestea, după cum a explicat pentru The Jerusalem Post profesorul Gideon Shelach-Lavi de la Universitatea Evreiască din Ierusalim, construcția zidului datează dinainte de această perioadă. De asemenea, alte câteva elemente sugerează faptul că structura ar putea să nu fi fost o instalație militară.

Ceea ce este cunoscut drept Marele Zid Chinez, în realitate acesta include multe ziduri”, a spus el.

Cel pe care l-am considerat special, este așa din mai multe motive. Este situat mult mai la nord, adânc, într-o zonă locuită de populația nomadă, și nu este legat în niciun fel de celelalte părți ale Marelui Zid. Mai mult decât atât, este menționat doar pe scurt în scrierile istorice, și nici o dinastie nu și-a asumat meritul pentru asta, în ciuda faptului că vorbim despre o construcție care are o lungime totală de 3.500 de kilometri.“

„Pentru noi, întrebarea a fost cine a construit-o și de ce. Dacă ne gândim la asta, întrebarea de ce oamenii construiesc ziduri este încă relevantă și în ziua de azi”, a adăugat el.

Shelach-Lavi lucrează la săpăturile arheologice din China încă din anii ’90. Începând cu anul 2018, el și alți experți de la Universitatea ebraică, precum și unii colegi mongoli și americani, s-au concentrat pe acest proiect, combinând analiza imaginilor din satelit și aeriene cu lucrări la sol.

Echipa a reușit să stabilească faptul că structura a fost probabil construită de dinastia nomadă Khitan-Liao, care a guvernat regiunea între secolele X și XII, deci mai devreme decât Genghis Han.

"Perioada cuprinsă între secolul 10 și XIII a fost foarte instabilă", a subliniat cercetătorul, explicând că mai multe dinastii conducătoare s-au ridicat și s-au prăbușit în intervalul acelor secole, luptându-se adesea între ele.

În trecut, savanții au crezut că zidul a fost construit împotriva armatelor invadatoare.

„Bariera avea probabil în jurul a doi metri. Mai mult, am descoperit zeci de structuri conectate care au fost situate la altitudini mai mici. Prin urmare, sistemul nu pare atât de potrivit pentru scopuri defensive. Mai degrabă, probabil a fost folosit pentru a controla mișcările popoarelor și bovinelor, eventual pentru impozitarea acestora sau pentru a le împiedica să călătorească în alte zone ”, a subliniat profesorul.

Instalarea zidului ar fi ajutat la creșterea influenței Imperiului Khitan-Liao, permițându-i să monitorizeze nomazii care trăiau de-a lungul teritoriului lor din nord.

De-a lungul zidului care, în zilele noastre, este cel mai bine conservat este la aproximativ 1 m deasupra nivelului solului, cercetătorii au identificat, de asemenea, diverse rămășițe precum artefacte metalice și olărit, dar în cantități foarte mici.

"Din acest motiv, credem că structura a fost de fapt ocupată pentru o perioadă foarte limitată de timp, poate 20 de ani", a spus Shelach-Lavi, subliniind că, probabil, nici construcția zidului nu a durat mai mult de doi până la cinci ani. „Știm că ar fi putut participa aproximativ 200.000 de oameni la construcție, ceea ce face ca procesul să fie foarte scurt.”

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO