O capsulă temporală centenară, descoperită sub statuia unui rege din Tările de Jos. FOTO
O capsulă a timpului cu o vechime de 99 de ani, ascunsă dedesubtul unei statui a regelui Wilhelm al II-lea cu prilejul renovării Parlamentului olandez, a fost deschisă luni.
Au fost scoase la iveală documente istorice şi cărţi despre bătăliile trupelor olandeze împotriva lui Napoleon, potrivit AFP.
Muncitorii care efectuau lucrări de renovare la clădirea Parlamentului din Haga au descoperit cu surprindere o cutie din metal ascunsă între doi pereţi care susţin soclul pe care se afla statuia regelui.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
''Este o surpriză enormă'', a declarat Sophie Olie, istoric de artă al oraşului.
Echipat cu o pereche de mănuşi albe, primarul Jan van Zanen a deschis ceremonios capsula într-o sală plină de jurnalişti şi i-a scos la iveală conţinutul: scrisori, documente şi cărţi.
''Este o imagine foarte frumoasă a acestei epoci. E un poem pentru rege şi un poem pentru oraş şi pentru ţară. Ne duce cu 99 de ani înainte de 2024'', a declarat Van Zanen pentru AFP.
Această descoperire a uimit istoricii, care nu ştiau de existenţa acestei capsule temporale.
Cărţile conţin povestea în trei volume, în franceză, a bătăliilor lui Wilhelm al II-lea, inclusiv bătălia de la Waterloo din 1815 împotriva lui Napoleon, semnată de F. de Bas, un celebru istoric militar al epocii.
Oraşul preconizează să continue tradiţia instalând propria capsulă temporală în momentul când statuia va fi înlocuită, în 2028, a declarat primarul.
''Vrem acum să le cerem locuitorilor din Haga să ne sfătuiască referitor la ceea ce trebuie pus în cutie pentru cei care o vor deschide peste 100 de ani'', a declarat el.
Acesta a spus că va respecta dorinţa cetăţenilor, dar că ar prefera să umple cutia ''cu texte şi câteva imagini din ziua de azi, un text despre renovare şi o monedă (...), un euro spre exemplu''.