NASA va arăta primele pietre aduse de pe Lună: "Au o valoare inestimabilă"
NASA se pregăteşte să arate publicului primele pietre aduse de pe Lună.
Deocamdată ele sunt ţinute sub o pază strictă la Centrul Spaţial din Houston, unde cercetătorii continuă să le analizeze atent şi să le creeze condiţiile necesare pentru putea fi expuse în siguranţă.
Lacey Costello, analist laborator: "De fiecare dată când pun mâna pe o mostră mă gândesc că a fost adusă de pe Lună".
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Rocile aduse de pe Lună sunt păzite mai ceva ca în seiful unei bănci. În spatele unei uşi care arată precum o fortăreaţă se află laboratorul plin cu mostre aduse de astronauţii misiuni Apollo de pe Lună acum o jumătate de secol.
Ryan Zeigler, curator: "În 1969 cu mai puţină tehnologie decât au telefoanele mobile în ziua de azi, oamenii au zburat milioane de kilometri până pe Lună şi înapoi, au supravieţuit şi au reuşit să aducă toate aceste pietre nemaipomenite care ne-au învăţat multe lucruri legate de Sistemul solar. Cum ar spune geologii, acestea sunt Sfântul Graal pentru ştiinţă".
Aproape 2.200 de mostre de rocă selenară, pietricele, praf şi nisip lunar au fost aduse pe Pământ în urma misiunilor Apollo care au avut loc între anii 1969 şi 1972. Pe unele dintre ele, astronauţii le-au pus în pungi speciale în timp ce se aflau pe Lună, le-au sigilat şi nu le-au expus niciodată aerului existent pe planeta noastră.
Ryan Zeigler, curator: "Cele două roci pe care le vom scoate vor fi aceasta pe care o avem aici şi cea care este acolo. Ambele aparţin misiunii Apollo 17".
Laboratorul este împăţit în două: într-o zonă se află rocile intacte aduse de pe Lună, iar în cealaltă parte sunt mostrele mai mici folosite de câţiva ani pentru studiu.
Charis Krysher, analistă laborator NASA: "Au o valoare inestimabilă. Pentru moment nu ne mai putem întoarce acolo. Există planuri de viitor, dar asta e tot ce avem în momentul de faţă, aşa că trebuie protejate".
După studierea pietrelor selenare aduse de astronauţii misiunilor Apollo, oamenii de știință au putut determina vârstele suprafețelor planetelor Marte și Mercur, și au stabilit că Jupiter și alte planete exterioare ale sistemului solar s-au format probabil mai aproape de Soare și mai târziu au migrat spre exterior.
Neil Armstrong a fost primul astronaut care a păşit pe Lună pe 20 iulie 1969 şi a adus pe Pământ o rocă veche de peste 4 miliarde de ani.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!