NASA a descoperit o exoplaneta roz, aflata la o distanta de 57 ani-lumina de Terra
O exoplaneta roz, denumita GJ 504b, a fost descoperita de cercetatorii de la NASA, cu ajutorul telescopului in infrarosu Subaru din Hawaii, la o distanta de 57 ani-lumina de Terra, informeaza dailymail.co.uk.
GJ 504b este totodata, potrivit NASA, cea mai mica exoplaneta (din punctul de vedere al masei) care a putut fi observata si fotografiata pana in prezent cu ajutorul tehnicilor de imagistica.
Totusi, GJ 504b are o masa de patru mai mare decat masa planetei Jupiter si are o marime comparabila cu aceasta.
Michael McElwain, membru al echipei de la Goddard Space Flight Centre din Greenbelt care a facut aceasta descoperire, a spus:
"Daca am putea calatori pe aceasta planeta uriasa, am vedea acolo o intreaga lume care inca straluceste din cauza caldurii degajate de procesul de formare a planetei, intr-o culoare de visiniu inchis sau fucsia intunecat".
"Camerele noastre in infrarosu au descoperit ca aceasta culoare are o nuanta de albastru mult mai pronuntata decat cea de pe alte planete fotografiate, ceea ce ar putea sa indice faptul ca atmosfera ei are mai putini nori", a adaugat cercetatorul american.
GJ 504b urmeaza o orbita care este de aproape noua ori mai mare decat orbita lui Jupiter in jurului Soarelui, fapt care pune sub semnul intrebarii teoriile actuale despre felul in care se formeaza planetele gigantice.
Potrivit unei teorii larg acceptata in zilele noastre, denumita "modelul de acumulare a nucleului", planetele ca Jupiter isi incep viata in discul format din deseuri bogate in gaze din jurul unei stele tinere, a explicat Francis Reddy de la NASA.
Un nucleu format din coliziunea unor asteroizi si comete formeaza "samburele" viitoarei planete si, atunci cand acel nucleu ajunge la o masa suficient de mare, forta lui gravitationala atrage cu rapiditate gazele din discul stelar, pentru a forma noua planeta.
Aceasta teorie se aplica pentru planetele din Sistemul Solar pana la orbita lui Neptun, insa chestiunea devine ceva mai problematica atunci cand vine vorba de planete care s-au format la distante mai mari de stelele lor.
Planeta roz GJ 504b se afla la o distanta de 43,5 unitati astronomice de steaua ei - de 1,5 ori mai mare decat distanta dintre Neptun si Soare.
Markus Janson, cercetator la Universitatea Princeston din New Jersey, a spus: "Aceasta esta una dintre planetele al carei mod de formare este cel mai greu de explicat.
Descoperirea ei implica faptul ca trebuie sa luam serios in considerare teoriile alternative despre modul de formare a planetelor sau, poate, sa reanalizam unele dintre ipotezele de baza din modelul de acumulare a nucleului".
Astronomii spun ca GJ 504b are o temperatura medie de 237 grade Celsius. Steaua ei, GJ 404, cunoscuta si sub denumirea "59 Virginis", este usor mai calda decat Soarele nostru si poate fi vazuta in constelatia Fecioarei cu ochiul liber.
Studiul despre exoplaneta GJ 504b a fost publicat in revista The Astrophysical Journal.