Mormantul uneia dintre cele mai influente "femei fatale" din istoria Chinei, descoperit de arheologi


Ultimul update: Duminica 15 Septembrie 2013 07:01
Data publicarii: Joi 12 Septembrie 2013 14:49
Categorie: Stiri Stiinta
Shangguan Wan'er

Arheologii chinezi au descoperit mormantul unei politiciene din secolul al VII-lea e.n., considerat una dintre cele mai puternice femei din istoria clasica chineza.

Shangguan Wan'er - care a trait intre anii 664 si 710 in timpul dinastiei Tang - era o consiliera apropiata a primei imparatese chineze, Wu Zetian, cu al carei fiu s-a casatorit, intretinand in acelasi timp o legatura amoroasa cu amantul imparatesei, dar si cu nepotul acesteia.

Dinastia Tang era subminata in acea perioada de o serie de lovituri de stat, de asasinate si de intrigi amoroase. Sotul lui Shangguan Wan'er, printul Li Xian, a devenit pentru scurta vreme imparat, inainte de a fi asasinat de prima lui sotie, care a urcat pe tron.

Aceasta a fost la randul ei inlaturat de la putere de Li Longji, care a ucis-o pe uzurpatoare, dar si pe Shangguan Wan'er, si a guvernat apoi China vreme de 43 de ani sub numele de Tang Xuanzong.

Mormantul lui Shangguan Wan'er, confirmat printr-un epitaf, a fost descoperit in apropiere de aeroportul din Xianyang, in nordul provinciei Shaanxi, a anuntat China Radio International pe site-ul sau.

Fotografiile realizate in zona in care au fost facute sapaturile arheologice prezinta o serie de bolti si mai multi cai din ceramica.

"Descoperirea mormantului cu epitaful are o semnificatie majora pentru studierea dinastiei Tang", a comentat un istoric specializat in acea epoca, Du Wenyu, citat de publicatia China Daily.

Sursa: Mediafax

Tags: descoperiri,

Arheologii au fost ingroziti cand au vazut ce era in mormantul mayas: 24 de trupuri mutilate
VIDEO PROTVPLUS.RO