Monstrul din adancul oceanelor: ce descoperire uimitoare au facut oamenii de stiinta
Oamenii de stiinta au descoperit cu uimire dupa testele ADN efectuate ca toti calamarii uriasi din lume apartin unei singure specii, scrie businessinsider.com.
Calamarul urias - Architeuthis dux - sau monstrul din adancul oceanelor a fost filmat pentru prima data in habitatul sau natural anul trecut, la 150 de ani de la descoperirea speciei si ramane un mister pentru oamenii de la stiinta. Un nou studiu indica faptul ca toti calamarii giganti din lume apartin unei singure specii, fapt legat de un "boom" al populatiei de calamari.
Cercetatorii spun ca animalale au 10 brate care pot depasi, fiecare, 12 metri. Calamarii uriasi pot ajunge si la o greutate de jumatate de tona. Acestia sunt pradatori puternici si activi: se hranesc cu orice, de la pesti la alti calamari.
La inceputul anului, aceste vietati marine au fost filmate in premiera in mediul lor natural. Cercetatorii au analizat ADN-uri de la 43 de calamari giganti din diferite zone. Indiferent de unde au fost gasiti, acestia par asemanatori din punct de vedere genetic.
Cercetatorii cred ca atunci cand creaturile sunt mici, traiesc in ape putin adanci si se lasa purtati de curentii oceanelor. La maturitate, ajung in zonele mai adanci ale apelor unde se imperecheaza si vaneaza creaturi marine mai mari. Se crede ca numarul lor a "explodat" ca urmare a vanatorii excesive de balene din anii 1700 - 1800.
Prima imagine cu un astfel de calamar dateaza din anul 1874 si a fost realizata de reverendul Moses Harvey. Totusi, in timp, cadavrele mai multor astfel de nevertebrate au fost aduse pe tarm. Iar primele imagini in care acestea se aflau in viata au fost realizate abia in 2004.