Industria farmaceutică s-a unit în lupta contra COVID-19. Se lucrează la 145 de tratamente
Pe plan global la ora actuală 145 de substanţe active sunt testate de companiile farmaceutice aflate într-o cursă pentru descoperirea unor tratamente pentru noul coronavirus.
Dintre potenţialele tratamente, 77 sunt medicamente care au fost dezvoltate anterior pentru alte boli, în timp ce 68 sunt medicamente noi, afirmă Thomas Cueni, care conduce Federaţia internaţională a producătorilor şi asociaţiilor farmaceutice (Federation of Pharmaceutical Manufacturers and Associations - IFPMA), potrivit Agerpres.
''Avem o panoplie bogată'' de cercetări, a spus acesta la un briefing de presă online, adăugând că 25 de societăţi farmaceutice au lansat studii clinice pentru tratarea COVID-19. Reprezentanţi ai unor companii farmaceutice majore au subliniat la acest briefing că astfel de societăţi colaborează între ele şi îşi transmit date pentru a accelera activitatea de cercetare şi dezvoltare.
"Industria farmaceutică s-a unit"
''Industria (farmaceutică), ce în mod tradiţional este foarte concurenţială, s-a unit'',a mai menţionat Thomas Cueni.
Aceste societăţi examinează mai multe abordări terapeutice în lupta împotriva coronavirusului SARS-CoV-2, care până în prezent a ucis circa 230.000 de oameni.
De pildă, în timp ce Pfizer caută o terapie care să oprească multiplicarea virusului, CSL Behring şi Takeda şi-au unit forţele pentru a dezvolta o imunoterapie prin combinarea anticorpilor creaţi de organismul a numeroşi pacienţi vindecaţi.
Alte companii mizează pe medicamente deja existente. Astfel, AstraZeneca efectuează studii clinice asupra unui medicament folosit la tratarea leucemiei în vederea administrării acestuia pacienţilor COVID-19 cu insuficienţă respiratorie, iar Sandoz testează hidroxiclorichina folosită împotriva malariei ca tratament potenţial şi împotriva noului coronavirus.
De asemenea, IFPMA asigură că societăţile din sectorul farmaceutic vor colabora cu guvernele pentru a produce tratamente în cantităţile necesare şi la preţuri accesibile.
Oxford este pe cale să obțină un vaccin
Laboratorul farmaceutic britanic AstraZeneca a anunţat joi un parteneriat cu Universitatea Oxford ce prevede că va fabrica şi distribui în lume vaccinul contra noului coronavirus la care lucrează cercetătorii universităţii.
Colaborarea “priveşte furnizarea către pacienţi a unui vaccin potenţial cunoscut sub denumirea de ChAdOx1 nCoV-19, dezvoltat de Institutul Jenner şi de grupul Oxford Vaccine Group”, se precizează înr-un comunicat comun, potrivit Tehnology Networks.
"Sperăm, alăturându-ne forţele, să accelerăm (distribuirea la scară mondială) a unui vaccin pentru a combate virusul şi a-i proteja pe oameni de pandemia cea mai ucigaşă dintr-o generaţie", a comentat Pascal Soriot, director general al AstraZeneca.
Peste 100 de proiecte de vaccinuri pe plan mondial
Există peste 100 de proiecte de vaccinuri anti-COVID-19 pe plan mondial, din care opt au ajuns în faza studiilor clinice, potrivit unor date publicate de London School of Hygiene & Tropical Medicine.
Această reputată şcoală de medicină din Marea Britanie a numărat aproape 120 de proiecte diferite de vaccinuri împotriva maladiei cauzate de coronavirusul SARS-CoV-2, din care 110 se află într-un stadiu de dezvoltare “pre-clinic”.
Opt proiecte au ajuns în stadiul studiilor clinice de fază 1, fiind realizate pe pacienţi umani. Dintre ele, un proiect chinez, coordonat de compania CanSino, cotată la Bursa din Hong Kong, a ajuns într-un stadiu şi mai avansat, cel al studiilor clinice de fază 2 şi de fază 3.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!