Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 1 mai. Peste 27.000 de decese în Marea Britanie

×
Codul embed a fost copiat

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 1 mai. Mai mult de 1 milion de persoane diagnosticate cu Covid-19 au fost declarate vindecate, de la începutul pandemiei şi până în prezent, potrivit datelor Johns Hopkins University.

Danemarca și Cehia sunt printre primele țări care au relaxat măsurile de distanțare socială.

După ridicarea restricțiilor, nu a crescut numărul de îmbolnăviri cu COVID-19. Așa că, începând din 11 mai, Cehia va redeschide şi sălile de teatru și cinema, dar și bisericile.

Pentru ruşi, în schimb, nu se vede luminița de la capătul tunelului.

În SUA, confruntat cu aproape 65 de mii de decese și cifre dezastruoase în economie, Donald Trump a lansat noi săgeți către China și Organizaţia Mondială a Sănătății. Ca să pedepsească Beijingul pentru pandemie, administraţia americană pregăteşte sancţiuni economice, inclusiv prin taxe vamale.

Citește și
lora
Lora este blocată în Bali de mai bine de 2 luni din cauza pandemiei. Țânțarii au adus în zonă febra Dengue
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 1 mai

 

UPDATE 23:00 Mai mult de 140.000 de decese înregistrate în Europa

 

Pandemia cauzată de noul coronavirus coronavirus a ucis mai mult de 140.000 de persoane în Europa, din care trei sferturi în Italia, Regatul Unit, în Spania şi în Franţa.

Cu un total de 140.096 de morţi pentru 1.495.293 de cazuri, Europa este continentul cel mai grav afectat de pandemia de Covid-19, care a ucis 234.987 de persoane în lume.

UPDATE 21:33 Peste 27.000 de decese în Marea Britanie. Obiectivul de 100.000 de teste pe zi a fost atins

 

Regatul Unit a înregistrat vineri 739 de decese, o creştere în raport cu ziua precedentă, bilanţul total al victimelor fiind de 27.510 în a doua cea mai afectată ţară din Europa, a anunţat ministrul Sănătăţii, Matt Hancock, potrivit AFP.

Guvernul precizează că a depăşit obiectivul de a efectua 100.000 de teste pe zi, punct important al strategiei de luptă contra virusului, potrivit News.ro.

Matt Hancock a afirmat că 177.454 de persoane au fost testate şi diagnosticate pozitiv pentru coronavirus, o creştere cu 6.201 în comparaţie cu joi. Dintre acestea, 15.111 sunt internate în spital, a precizat Hancock.

UPDATE 20:25 Italia: A scăzut numărul persoanelor internate şi al celor diagnosticate

 

Protecţia Civilă din Italia a anunţat o scădere a numărului persoanelor internate, un număr mai mic sau cel puţin egal al celor aflaţi în izolare la domiciliu, o creştere de 2.000 de vindecaţi şi o scădere a numărului celor diagnosticaţi cu Covid-19 de câteva sute, scrie La Repubblica.

Şi numărul deceselor este în scădere în ultimele 24 de ore, 269, faţă de joi - 285.

Datele noului buletin al protecţiei Civile arată o scădere a persoanelor spitalizate. La Terapie intensivă se aflau vineri 1.578 de persoane, cu 116 mai puţine faţă de joi. Încă sunt în spital cu simptome 17.569 de persoane, cu 580 mai puţine faţă de ziua precedentă. În izolare, la domiciliu, se află 81.796 persone (plus 88 în comparaţie cu joi), potrivit News.ro.

În ultimele 24 de ore au murit 269 de oameni (joi au fost 285 de victime), totalul deceselor fiind de 28.236.

Persoane vindecate sunt 78.249, o creştere în 24 de ore de 2.304, joi fiind declarate vindecate 4.693 de persoane.

Noile cazuri depistate în ultimele 24 de ore au fost 1.965 (joi au fost diagnosticate 1.872 de persoane).

Vineri au fost efectuate 74.208 de teste, în comparaţie cu joi - 68.456.

Numărul total de persoane care au contratat virusul de la începutul epidemiei în Italia este de 207.428.

 

 

UPDATE 13:00 Germania redeschide locurile de joacă și bisericile

 

Germania redeschide - începând de luni - locurile de joacă, muzeele şi bisericile şi urmează să ia o hotărâre, în zilele următoare, cu privire la şcoli şi anumite evenimente sportive, în cadrul unui plan de ieşire treptată din izolarea impusă în lupta împotriva noului coronavirus.

Aceste măsuri au fost anunţate la finalul unei reuniuni pe tema ridicării restricţiilor impuse în vederea opririi răspândirii noului coronavirus, joi, a cancelarului Angela Merkel cu miniştrii-preşedinţi ai celor 16 landuri germane, potrivit News.ro.

Angela Merkel a avertizat cu privire la riscul unei reintensificări a covid-19 şi i-a îndemnat pe germani să rămână atenţi şi să continue să respecte măsurile de distanţare socială - prelungite cu o săptămână până la 10 mai.

”Este necesar să acţionăm în vederea unei reduceri şi mai mari a numărului infecţiilor”, a subliniat Merkel.

”În cazul în care curba infecţiilor începe să crească, va trebui să avem un sistem de alertă care să ne informeze înainte, pentru a fi în msură să acţionăm”, a spus ea.

Numărul contaminărilor cu noul coronavirus în Germania a crescut joi la 159.119, iar al morţilor la 6.288, potrivit Institutului de boli infecţioase Robert Koch.

Germania înregistrează mai puţine morţi decât alte ţări din Europa de Vest, precum Italia, Regatul Unit, Spania şi Franţa.

UPDATE 10:20 Peste un milion de persoane diagnosticate cu Covid-19 au fost declarate vindicate

 

Mai mult de 1 milion de persoane diagnosticate cu Covid-19 au fost declarate vindecate, de la începutul pandemiei şi până în prezent, potrivit datelor Johns Hopkins University.

Numărul total al cazurilor de Covid-19 înregistrate în lume a depăşit vineri 3,25 de milioane.

Cercetătorii şi analiştii universităţii americane au anunţat că, în total, de la începutul pandemiei, mai mult de 1,01 milioane de oameni au fost declaraţi vindecaţi.

Bilanţul deceselor a depăşit 233.300.

Premierul rus, depistat cu Covid-19

 

Rusia a depăşit ieri pragul de 100.000 de cazuri de COVID-19, în timp ce bilanţul victimelor a trecut de 1.000. Oficialii ruşi au anunţat si un număr record de pacienți noi într-o singură zi - aproape 7.100.

Printre ei, chiar premierul Mihail Mişustin, care l-a informat pe preşedintele Putin despre starea sa în timpul unei şedinţe a guvernului.

Vladimir Putin, președinte Rusia: "Dragă Mihail Vladimirovici, ceea ce ţi s-a întâmplat ţie se poate întâmpla oricui, am spus mereu asta".

Mikhail Mișustin, prim ministru Rusia: "Fac apel la cetăţenii noştri să trateze infecţia cu noul coronavirus şi epidemia cât mai serios cu putinţă. Vine vacanţa de 1 Mai, vă cer să staţi acasă şi să respectaţi toate restricţiile".

Numărul infecţiilor ar putea fi mai mare în Rusia, pentru că puțini sunt testați și mulți bolnavi sunt asimptomatici. Spitalele încearcă să facă faţă numărului mare de pacienţi. Alexei, de exemplu, a fost internat împreună cu soţia, care a reuşit să se vindece mai repede.

Alexei, pacient: "Soţia mea este acasă şi eu sunt încă aici. Am avut 40% din plămâni afectaţi. Mulţumesc doctorilor, cu ajutorul lor sunt acum bine". 

Germania va lua primele măsuri de ridicare a restricțiilor

 

În Germania, guvernul federal a anunţat că va lua primele măsuri de ridicare a restricţiilor: vor fi deschise locurile de joacă, muzeele, galeriile de artă şi grădinile zoologice, dar şi lăcaşele de cult, în anumite condiţii şi cu respectarea regulilor de distanţare socială.

Institutul de epidemiologie Robert Koch a transmis că rata infecţiilor noi a scăzut, dar, la fel ca în alte părţi, spitalele în care sunt trataţi bolnavii care suferă de COVID rămân principalul câmp de bătălie cu noul coronavirus.

Daniel Heidenkummer, medic: "În timpul tratamentului am observat că boala provocată de coronavirus este foarte diversă, are multe feţe şi nu există un tratament uniform pentru ea".

Pentru medici şi celelalte cadre medicale, presiunea este imensă.

Daniel Heidenkummer: "Problema e cu siguranţă stresul, care nu se încheie odată cu ieşirea din gardă a cadrelor medicale, cu siguranţă mare parte din problemele care apar zilnic în tratarea coronavirusului sunt luate acasă de angajaţi".

Bosnia Herţegovina a înregistrat un vârf de noi cazuri

 

În Bosnia Herţegovina s-a înregistrat în ultimele zile un vârf de noi cazuri provocate de virus. Autorităţile spun că localnicii nu au respectat carantina, mai ales în timpul Paştelui, când mai multe biserici au rămas deschise.

Pedja Kovacevic, medic spitalul Banja Luka: "E important să subliniem că adunările de Paştele Ortodox pe care le-am văzut cu toţii au fost cauza acestei creşteri dramatice a cazurilor de infecţie cu noul coronavirus. Faptul că am înregistrat cel mai mare număr de infecţii noi şi spitalizări în a nouă săptămână de la începutul epidemiei arată că oamenii nu au respectat regulile de distanţare socială".

Continuă cursa pentru descoperirea unui vaccin 

 

Între timp, continuă cursa pentru descoperirea unui vaccin viabil. Universitatea Oxford a testat deja pe sute de oameni un vaccin experimental şi aşteaptă primele rezultate la începutul lunii iunie.

Andrew Pollard, Universitatea Oxford: "Ceea ce sperăm să obţinem cu acest vaccin e să creăm reacţii imune mult mai bune, astfel încât să obţinem o protecţie pe termen lung. Nu suntem într-o cursă cu alţi producători de vaccinuri. Avem nevoie nu de un singur vaccin care să funcţioneze, ci de cât mai multe vaccinuri eficiente".

Pe frontul economic, veștile sunt tot mai alarmante. Germania se aşteaptă la cea mai mare recesiune de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Hubertus Heil, ministrul Muncii: "Nivelul şomajului va creşte de la 5,1 procente în această lună până la 5,8 procente. În orice caz, şomajul în Germania ar fi fost mult mai ridicat dacă nu am fi avut acest instrument eficient, care este munca pe termen scurt".

PIB-ul Franței s-a contractat cu 5,8 procente în primul trimestru al anului din cauza opririi activității. Este cea mai mare scădere din istoria evaluărilor trimestriale, inițiate în 1949. Pentru comparație, la începutul crizei financiare din 2008, reculul a fost de 1,6%.

Guntram Wolff, economist: "Adevăratul pericol este că nu e nevoie doar de susținerea oamenilor temporar, pe durata unui șomaj pe termen scurt. O parte dintre ei vor rămâne fără slujbe pe termen lung din cauza scăderii cererii de produse și servicii".

Oamenii sunt gata de orice sacrificii pentru a-și relua activitatea.

Christian Etchebest, patron restaurant: "Sunt gata să iau toate măsurile cerute pentru redeschiderea restaurantelor. Vreau să muncesc, vreau să ne reluăm viețile. Aș face orice că să-mi resuscitez restaurantul. Sunt conștient că afacerea va scădea la jumătate. Toți trebuie să ne adaptăm".

În aceste vremuri grele, apar şi poveşți care inspiră. Veteranul britanic Tom Moore a strâns donații de peste 30 de milioane de lire sterline pentru Serviciul public de sănătate. Asta după ce a parcurs 100 de ture în grădină, sprijinidu-se în cadrul de mers, înainte de a împlini 100 de ani de viață. De ziua lui, căpitanul în retragere a fost medaliat și avansat la gradul onorific de colonel. 140.000 de britanici i-au trimis felicitări și mulțumiri, printre ei şi premierul britanic Boris Johnson.

Boris Johnson, premierul britanic: "Căpitane Tom, știu că vorbesc în numele întregii țări când îți urez o zi aniversare fericită la împlinirea a 100 de ani! Eforturile tale eroice au ridicat moralul întregii națiuni".

La câteva ore după mesajul premierului britanic, casa veteranului a fost survolată de două avioane Spitfire din al doilea Război Mondial, în semn de recunoaştere pentru eforturile sale.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Trump afirmă originea artificială a COVID-19 şi ameninţă China cu taxe vamale
Trump afirmă originea artificială a COVID-19 şi ameninţă China cu taxe vamale

Preşedintele Donald Trump s-a declarat joi convins că noul coronavirus ar fi avut originea într-un laborator de virusologie chinezesc, dar a refuzat să prezinte dovezi, informează vineri Reuters şi AFP.

Lora este blocată în Bali de mai bine de 2 luni din cauza pandemiei. Țânțarii au adus în zonă febra Dengue
Lora este blocată în Bali de mai bine de 2 luni din cauza pandemiei. Țânțarii au adus în zonă febra Dengue

Lora și iubitul ei sunt blocați în Bali de mai bine de 2 luni. Au plecat într-o vacanță și nu s-au mai putut întoarce din cauza epidemiei de coronavirus care a dus la anularea zborurilor.

Oxford este pe cale să obțină un vaccin împotriva coronavirusului. Ce denumire a primit
Oxford este pe cale să obțină un vaccin împotriva coronavirusului. Ce denumire a primit

Laboratorul farmaceutic britanic AstraZeneca a anunţat joi un parteneriat cu Universitatea Oxford ce prevede că va fabrica şi distribui în lume vaccinul contra noului coronavirus la care lucrează cercetătorii universităţii.

OMS: Jumătate dintre ţările din Europa şi-au relaxat restricţiile
OMS: Jumătate dintre ţările din Europa şi-au relaxat restricţiile

Aproximativ jumătate dintre ţările din Europa şi-au relaxat restricţiile impuse pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, a informat joi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit DPA. 

Boris Johnson: Anglia a depăşit vârful epidemiei de coronavirus
Boris Johnson: Anglia a depăşit vârful epidemiei de coronavirus

Regatul Unit, a doua cea mai afectată ţară de noul coronavirus în Europa cu 26.711 de morţi, a "depăşit vârful" epidemiei, a afirmat joi premierul Boris Johnson, scrie AFP.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.