Misteriosul 'oras' care a fost vazut din SPATIU, filmat de Statia Spatiala Internationala. VIDEO HD

Dată publicare: 15-11-2011 11:19
Dată actualizare: 31-03-2012 08:51
Sursa: Yahoo News


Terra

Foarte putini au fost cei care au reusit sa observe, in extraordinarul videoclip filmat de pe Statia Spatiala Internationala, luminile unui "oras misterios", situat undeva in regiunea Dakota de Nord.

In timp ce camera cuprinde sute de kilometri pe deasupra Pamantului, se pot vedea marile orase ale lumii - identificate cu ajutorul luminilor. Intr-una dintre aceste secvente apar si cateva orase care face parte din regiunea Midwest a SUA, precum Bismarck, Sioux Falls si Minneapolis.

Insa un jurnalist, Ken Paulman, editor la publicatia Midwest Energy News, a vazut si altceva. El sustine ca in acest videoclip se vede la un moment dat luminile unui "oras foarte mare", care nu poate fi identificat. Dupa ce si-a dat seama care sunt celalalte orase din imprejur, el a incercat sa afle de unde vin luminile misterioase.

"In timp ce camera se deplaseaza spre est, apar tot mai multe locatii cunoscute, in jurul orasului misterios. Sunt luminile de la campul de petrol Bakken din Dakota de Nord" afirma Ken Paulman, citat de Daily Mail.

Campul de petrol Bakken este cel mai mare din lume - acoperind aproximativ 520.000 km2 in Dakota de Nord, Montana si Canada - si a generat multe discutii aprinse, deoarece nimeni nu stie exact care este capacitatea de productie a acestui camp. Cantitatea extrem de mare de lumina care a fost observata in aceasta zona, mai spune Paulman, este cauzata in principal de flacarile de la gazele naturale, care sunt folosite pentru a evita suprapresiunea echipamentelor petroliere.

Montajul video HD a fost realizat de Michael König si cuprinde, timp de 5 minute, 18 secvente fotografice captate de pe Statia Spatiala Internationala. Imaginile au fost realizate cu ajutorul unei camere speciale, de tip 4K, de catre membrii expeditiilor 28 si 29, in perioada august-octombrie 2011.

Departamentul "Image Science" din cadrul NASA a developat aceste fotografii, in care a fost captata inclusiv Aurora Boreala 'Pass' - un eveniment care a avut loc deasupra desertului Sahara. De asemenea, a fost surprinsa Aurora Boreala 'Australia', care a acoperit cerul din Madagascar pana in sud-vestul Australiei.

In montajul video se mai pote vedea: o furtuna solara gigant, cateva formatiuni masive noroase, paienjenisul creat de luminile metropolelor, dar si lumina rezultata din atmosfera Pamantului.

Primele doua secvente traverseaza Statele Unite pe timp de noapte si beneficiaza de o coloana sonora compusa de Jan Jelinek. Mai multe detalii pot fi gasite si pe site-ul NASA.

Sursa: Yahoo News


VIDEO PROTVPLUS.RO