Fosila celui mai vechi animal terestru din emisfera sudica, descoperita in Africa de Sud
Fosila unui scorpion care a trait in urma cu 350 de milioane de ani, cel mai vechi animal terestru care a trait pe mega-continentul Gondwana, a fost descoperita in Africa de Sud, a anuntat, luni, Universitatea Wits din Johannesburg, citata de AFP.
Aceasta specie, denumita Gondwanascorpio emzantsiensis, reprezinta cea mai veche forma de viata descoperita pe un continent din emisfera sudica, precizeaza Universitatea Wits. Acel scorpion a trait la sfarsitul perioadei devonian din era paleozoica.
Gondwana era un super-continent (in urma cu 600 milioane de ani), situat in cea mai mare parte in emisfera sudica, care includea actualele continente America de Sud, Africa, Antarctica, Australia, dar si Peninsula Arabica si subcontinentul indian. Gondwana a inceput sa se fractureze in mai multe continente in jurasic (in urma cu 160 milioane de ani).
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"Pana acum nu aveam nicio dovada ca Gondwana era locuit de animale nevertebrate in acea epoca", a declarat profesorul Robert Guess, de la Institutul de studii ale evolutiei speciilor, asociat Universitatii Wits.
Fosila acelui scorpion, din care s-au pastrat unul dintre clesti si acul din coada, a fost descoperita in apropiere de Grahamstown, in provincia Eastern Cape din sudul Africii de Sud.
Forme de viata asemanatoare, mai vechi, au fost descoperite pe un alt super-continent, Laurasia, care grupa actualele continente Asia, Europa si America de Nord.
"Pentru prima data, avem o dovada a faptului ca nu doar scorpionii, ci si toate animalele cu care acestia se hraneau erau deja prezente in devonian" in actuala Africa, a adaugat profesorul Guess.
"Acum stim ca spre sfarsitul devonianului, Gondwana, la fel ca Laurasia, avea un ecosistem terestru complex, cu nevertebrate si plante, inzestrat cu toate elementele necesare vietii pentru vertebratele terestre, care au aparut in acea epoca sau la scurt timp dupa aceea", a mai spus acesta.
Primele vertebrate, din care au provenit mamiferele si deci oamenii, au aparut pe Pamant in urma cu circa 350 milioane de ani.
Viata a aparut pe Terra mai intai in apa, inainte de a coloniza uscatul, putin cate putin, in urma cu 420 milioane de ani inaintea erei noastre - mai intai plantele si apoi animalele nevertebrate.