Fenomen studiat in premiera in Romania. Cercetatorii au montat camere video in paduri si contrazic tot ce stiam
Tot ce stiam despre ursul care sta iarna in barlog si doarme neintors este contrazis de cercetatori.
Pentru prima oara in tara noastra, o asociatie de protectie a mediului si-a propus sa studieze in detaliu, comportamentul acestui animal extrem de simpatic.
Specialistii au montat camere video in paduri, si tot felul de senzori, in adaposturile salbaticiunilor. Asa au aflat ca ursul isi face culcus chiar sub zapada, dar si ca in anotimpul rece, masculii se plimba nestingheriti, prin padure.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Zona monitorizata de specialisti este in Muntii Vrancei, la granita dintre judetele Vrancea, Harghita si Covasna. Aici sunt nu mai putin de 80 de barloguri iar cateva au fost filmate minut cu minut.
Imaginile i-au ajutat pe experti sa isi faca o parere clara despre comportamentul acestor salbaticiuni. De expemplu ideea ca ursul hiberneaza toata iarna in barlog si isi suge unghiile este doar o poveste.
Chiar daca a cazut intr-un somn adanc, Mos Martin poate sa se trezeasca oricand pentru o plimbare prin padure. Se intampla asta daca il ia foamea iar afara nu e ger de crapa pietrele.
Silviu Chiriac, manager proiect Life Ursus: “In general raman in barlog femelele. Masculii si mai ales masculii tineri sunt destul de frecvent vazuti in afara barlogurilor si in timpul iernii."
Nici barlogul nu arata intotdeauna ca cel din vechile carti de biologie. Cei mai multi ursi isi gasesc adapost intre stanci insa unii se pot ascunde sub zapada. Iata un exemplu din Covasna.
"Am dat peste un urs care dormea in zapada, sub copaci. Statea acolo acoperit de zapada. Nu ne-a observat din fericire, am fimat o jumatate de minut dupa care am plecat.”
"Pur si simplu ca un cuib de barza. Amenajat din crengi, un pic sapat la suprafata, se aseaza acolo si il acopera zapada. Zapada devine strat protector."
Aceasta monitorizare a scos la iveala si pericolele la care, noi oamenii, ii expunem adesea pe ursi. “Orice activitate umana, cum sunt exploatarile forestiere, deranjeaza. si mortalitatea la pui este foarte mare in perioada aceasta, ursoaica fuge, ia un pui, al doilea ramane, sau al treilea.”
Proiectul a inceput in urma cu 7 ani si astfel s-au strans date extrem de importante care vor ajuta la conservarea si protejarea ursului din Muntii Carpati.