Fenomen spectaculos pe litoral: Marea Neagra "fierbe" la o temperatura de -15 grade Celsius. VIDEO

Dată publicare: 09-01-2017 11:41
Dată actualizare: 12-01-2017 06:57


Un fenomen extrem pe litoral a fost observat luni dimineata, pe faleza Cazinoului din Constanta, unde trecatorii au observat ca din apa Marii Negre ies aburi persistenti, in contrast cu banchiza de gheata proaspat formata.

Specialistii Centrului Meteorologic Regional (CMR) Dobrogea spun ca spectaculosul fenomen, denumit de localnici "fierberea marii", este o inversiune termica minora locala, la contactul dintre temperatura atmosferica extrem de scazuta si apa marii, mult mai calda.

Potrivit sefului serviciului de prognoza din cadrul CMR Dobrogea, Mariana Fratila, luni dimineata la ora 8.00 temperatura marii avea valori intre -2° C si +2° C, in zona litorala, iar temperatura atmosferica varia intre -14, 9° C si -15°C, astfel ca stratul de suprafata al apei marii s-a vaporizat la contactul cu aerul rece, dand senzatia ca marea fierbe incepand de la mal pana in larg.

Totodata, seful serviciului de prognoza din cadrul CMR Dobrogea, Mariana Fratila, a mai declarat in exclusivitate pentru Agerpres ca marti seara este asteptat sa ajunga pe litoral un front de aer cald, la altitudini intre 500 si 1.000 de metri, care va ocupa treptat Dobrogea, pana la miezul noptii, si este posibil ca la contactul cu aerul atmosferic rece din zonele mai joase vaporii de apa condensati sa formeze polei, daca nu precipita sub forma de fulgi de ninsoare.
 Constanta se pregateste de un nou cod portocaliu de ninsoare

Codul portocaliu de ger, care incremeneste in frig o mare parte din Romania, a transformat si litoralul intr-o mare de gheata. Portul Tomis este patinoar, iar spectacolul oferit de mare atrage zeci de oameni care infrunta temperaturile extrem de scazute. Dincolo de imaginea feerica, meteorologii din Constanta se pregatesc sa emita un nou cod portocaliu de ninsori, de marti seara. Mai precis, un ciclon format in Marea Neagra va aduce ninsori abundente.

Un tanar din Constanta a dar dovada de un curaj la limita nesabuintei, si "s-a incalzit" inotand in apa sloi a Marii Negre. Gerul naprasnic care s-a instalat de doua nopti la malul marii a transformat Portul Tomis intr-un regat de gheata. Din cauza gerului puternic, pe Dunare in zona Portului Tulcea s-au format sloiuri care au desprins doua ambarcatiuni mici. Acestea au plutit ore in sir in deriva pina cand au fost prinse de spargatoarele de gheata.

 

 


VIDEO PROTVPLUS.RO