Fenomen spectaculos pe cer sambata noaptea. Romanii au putut privi sute de stele cazatoare
Geminidele sau "stelele cazatoare lente" s-au putut observa cu ochiul liber in zonele cu cer senin.
La Sinaia, cativa pasionati de astro - fotografie au surprins ploaia de stele in cadre impresionante si s-au bucurat de un adevarat spectacol cosmic.
Intr-o singura ora, intre 60 si 80 de stele cazatoare au putut fi vazute pe bolta cereasca. Considerate cea mai spectaculoasa ploaie de stele a anului, Geminidele provin dintr-un asteroid si in noaptea de 13 spre 14 decembrie, cand fenomenul atinge apogeul, se pot vedea, pe cer senin, intre 60 si 80 de stele cazatoare pe ora.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Mai multi pasionati de astro- fotografie au venit special la Sinaia si au avut noroc de un cer perfect pentru observatii astronomice.
"In seara asta conditiile au fost optime pentru a observa Geminidele, am observat destul de multe 2-3 pe minut, conditiiile au fost bune aici in Sinaia. Inca o sa mai stam sa urmarim pana dimineata, sa le observam si sa le fotografiem. Trebuie sa te imbraci bine si sa induri", a spus astro-fotograful Adrian Cinciu.
Profesionistii si-au montat aparatele de fotografiat pe cate-un trepied si au stat ore intregi in zapada, la -2 grade Celsius, pentru a surprinde fenomenul. Iar rezultatul este impresionant:
"Urmarim curentul de meteori Geminide. Atinge si 120 de meteori pe ora", a spus astro-fotograful Mihai Barbu.
"Este o noapte friguroasa, dar sentimentul de a privi stele este mult mai puternic decat frigul", a spus un turist, Sabina Bolboceanu.
Sambata noapte, Geminidele au putut fi observate chiar si cu ochiul liber, la 45 de grade fata de orizont, intrucat sunt mai luminoase decat alte stele cazatoare si se misca pe cer mai lent. Viteza lor e de 35 km/s, spre deosebire de Perseide, de exemplu, care cad cu 59 km/s.
"Este cel mai important curent de meteori al anului, este mai spectaculos decat cunoscutele "Perseidele" care se vad vara. Chiar de la caderea serii, dupa ce s-a ridicat radiantul suficient pe bolta, au inceput sa se vada", a spus Valentin Grigore, presedintele Societatii Astronomice Romane de Meteori.
Sambata noapte, Pamantul a trecut printr-o zona cu mari cantitati de praf lasate de un asteroid. In contact cu atmosfera, aceste particule de praf se aprind, lasand dare luminoase pe cer: stelele cazatoare. Pentru ca majoritatea par sa provina din constelatia Gemenilor, meteorii se numesc Geminide.