Fenomen astronomic rar, văzut din Galați. Va mai fi vizibil doar peste 13 ani
Fenomen astronomic spectaculos, văzut de pe terasa Observatorului din Galaţi.
Tranzitul planetei Mercur peste discul Soarelui a fost vizibil luni şi sute de persoane au aşteptat la coadă pentru a privi prin telescop această trecere.
Cei mai încântaţi au fost, evident, copiii, care au ascultat curioşi explicaţiile specialiştilor şi au promis că vor reveni peste 13 ani, când se va petrece din nou acelaşi fenomen.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Tânăra: „Alb şi un punctuleţ mic, negru. Ok. Ăla este Mercurul. Super. Ăla e."
Tineri şi vârstnici au venit la Observatorul Astronomic de la Galaţi. Instrumentele optice au fost scoase pe terasă pentru a profita de vremea frumoasă şi a surprinde un fenomen pe cât de rar, pe atât de spectaculos.
Tânăr: „Planeta Mercur trece prin faţa Soarelui, văzându-se ca o umbră neagră peste discul alb. Este primul pe care-l observ eu. Este spectaculos."
După ce au ascultat explicaţiile şi au văzut evenimentul copiii au venit cu propriile interpretări.
Copil: „Prima dată am văzut o bilă mare, şi este şi albă şi, după aceea, am văzut o bilă mică, mică, mică, neagră, care se învârte."
Ovidiu Tercu, coordonator Observatorul Astronomic Galaţi: „Asemenea fenomene sunt destul de rare. Sunt cam 13, 14 tranzituri pe secol, vizibile de pe Pământ, dar din România se pot observa mult mai puţine. Ultimul tranzit vizibil din România a avut loc în mai 2016 şi următorul vizibil de pe teritoriul ţării noastre va avea loc tocmai în noiembrie 2032."
În trecut, astronomii utilizau tranzitul lui Mercur şi pe cel a lui Venus pentru a obţine informaţii despre dimensiunile din Sistemul solar: mărimea Soarelui, distanţa până la Venus şi distanţa medie Pământ-Soare.