Experimentul care explica Efectul Leidenfrost. Ce se intampla cand pui bere intr-o tigaie incinsa
Daca nu ati auzit de spectaculosul Efect Leidenfrost, fenomenul este explicat cu ajutorul unui experiment relatat de Business Insider.
Pasionatii de stiinta stiu ca atunci cand un lichid intra in contact cu un obiect extrem de fierbinte, mai exact trebuie sa aiba o temperatura de aproape doua ori mai mare ca cea a punctului de fierbere, acesta nu va atinge intreaga suprafata a obiectului.
In jurul lichidului se formeaza vapori care au rolul de a actiona ca o bariera protectoare. Practic, picaturile de lichid de unesc si se vor evapora mult mai lent.
Efectul a fost denumit dupa doctorul german Johann Gottlob Leidenfrost care a analizat fenomenul intr-o lucrare publicata in 1756.
Este posibil sa-l fi observat atunci cand ati gatit si ati uitat tigaia pe aragaz mai multa vreme. Insa daca inlocuiti apa cu bere, rezultatul este mult mai spectaculos.