Una dintre cele mai importante descoperiri facute in Anglia. Cele mai vechi urme de pasi umani

Happisburgh

Cele mai vechi urme de pasi umani descoperite in afara Africii, datand din urma cu 800.000 de ani, au fost gasite in localitatea Happisburgh, din estul Marii Britanii, potrivit bbc.co.uk.

Urmele de pasi umani, identificate de Nick Ashton de la British Museum, au fost descrise de acesta drept "una dintre cele mai importante descoperiri, daca nu cea mai importanta care a fost facuta pe tarmurile Marii Britanii".

"Acest lucru va rescrie modul in care intelegem raspandirea timpurie a populatiei in Britania si, intr-adevar, in Europa"
, a precizat acesta pentru BBC News.

"Amprentele" au fost identificate pentru prima oara in mai 2013, in timpul refluxului. Apa dura a marii a spalat nisipul plajei si a dat la iveala o serie de scobituri alungite imprimate in piatra, iar oamenii de stiinta au presupus ca este vorba despre urmele de pasi ale unei familii in cautarea hranei.

Asemenea descoperiri sunt extrem de rare. Urmele de pasi umani din Happisburgh sunt singurele cu aceasta vechime in Europa, existand doar trei seturi de amprente mai vechi, toate situate in Africa.

"La inceput, nu am fost siguri de ceea ce vedeam, dar, in curand, a devenit clar ca scobiturile semanau cu pasi de oameni
", a spus Nick Ashton. Scobiturile au fost sterse de ape la scurt timp dupa ce au fost identificate. Cu toate acestea, echipa de cercetare a reusit sa faca o inregistrare video a urmelor de pasi, iar filmul va fi prezentat, la sfarsitul lunii februarie, intr-o expozitie care va avea loc la Muzeul de istorie naturala din Londra.

Nu se stie exact cine erau oamenii care au lasat aceste urme. O ipoteza este aceea ca ei apartin speciei Homo antecessor, despre care se stie ca a trait in sudul Europei. Se crede ca aceste populatii au ajuns in regiunea de azi a coastei Norfolk parcurgand o fasie de uscat ce lega Marea Britanie de restul Europei, in urma cu un milion de ani. Aceasta specie ar fi disparut cu aproximativ 800.000 de ani in urma, in urma racirii accentuate a climei, fenomen care a avut loc la scurta vreme dupa ce aceste urme de pasi au fost imprimate in argila.

Citește și
testare celule stem
Descoperirea care va revolutiona medicina. Celulele stem vor fi create in doar jumatate de ora

 

Citește și...
Internetul nu e doar pentru poze cu pisici. Poezii de acum 2.600 de ani, descifrate online
Internetul nu e doar pentru poze cu pisici. Poezii de acum 2.600 de ani, descifrate online

O tehnologie folosita de obicei impotriva mesajelor tip spam ii ajuta pe oamenii de stiinta sa descifreze opere literare vechi de milenii.

Descoperirea care va revolutiona medicina. Celulele stem vor fi create in doar jumatate de ora
Descoperirea care va revolutiona medicina. Celulele stem vor fi create in doar jumatate de ora

O tehnica pe baza de acid ar putea duce la o noua era in medicina regenerativa, noteaza The Guardian. Cu ajutorul ei, celulele stem ar putea fi create in numai 30 de minute.

Recomandări
Ce salariu vor încasa primarii și viceprimarii după noua majorare salarială. Edilul unui municipiu va avea 20.700 lei brut
Ce salariu vor încasa primarii și viceprimarii după noua majorare salarială. Edilul unui municipiu va avea 20.700 lei brut

Sub pretextul că repară o mare nedreptate, parlamentarii puterii au majorat marți salariile primarilor şi viceprimarilor.

Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de
Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de "acte deliberate"

Scurgeri inexplicabile de gaze naturale din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, la Marea Baltică, sunt cauzate de "acte deliberate" şi nu de un "accident”, a declarat, marţi seară, premierul danez, scrie AFP.

 

Rezultatele referendumurilor din Ucraina. Pro-rușii revendică victoria. Medvedev:
Rezultatele referendumurilor din Ucraina. Pro-rușii revendică victoria. Medvedev: "Bine aţi venit acasă, în Rusia!"

Autorităţile de ocupaţie pro-ruse din regiunile ucrainene Zaporojie, Herson şi Lugansk au anunţat marţi seară victoria la referendumurile ilegitime de anexare a acestor teritorii la Rusia, transmite AFP.