Una dintre cele mai importante descoperiri facute in Anglia. Cele mai vechi urme de pasi umani
Cele mai vechi urme de pasi umani descoperite in afara Africii, datand din urma cu 800.000 de ani, au fost gasite in localitatea Happisburgh, din estul Marii Britanii, potrivit bbc.co.uk.
Urmele de pasi umani, identificate de Nick Ashton de la British Museum, au fost descrise de acesta drept "una dintre cele mai importante descoperiri, daca nu cea mai importanta care a fost facuta pe tarmurile Marii Britanii".
"Acest lucru va rescrie modul in care intelegem raspandirea timpurie a populatiei in Britania si, intr-adevar, in Europa", a precizat acesta pentru BBC News.
"Amprentele" au fost identificate pentru prima oara in mai 2013, in timpul refluxului. Apa dura a marii a spalat nisipul plajei si a dat la iveala o serie de scobituri alungite imprimate in piatra, iar oamenii de stiinta au presupus ca este vorba despre urmele de pasi ale unei familii in cautarea hranei.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Asemenea descoperiri sunt extrem de rare. Urmele de pasi umani din Happisburgh sunt singurele cu aceasta vechime in Europa, existand doar trei seturi de amprente mai vechi, toate situate in Africa.
"La inceput, nu am fost siguri de ceea ce vedeam, dar, in curand, a devenit clar ca scobiturile semanau cu pasi de oameni", a spus Nick Ashton. Scobiturile au fost sterse de ape la scurt timp dupa ce au fost identificate. Cu toate acestea, echipa de cercetare a reusit sa faca o inregistrare video a urmelor de pasi, iar filmul va fi prezentat, la sfarsitul lunii februarie, intr-o expozitie care va avea loc la Muzeul de istorie naturala din Londra.
Nu se stie exact cine erau oamenii care au lasat aceste urme. O ipoteza este aceea ca ei apartin speciei Homo antecessor, despre care se stie ca a trait in sudul Europei. Se crede ca aceste populatii au ajuns in regiunea de azi a coastei Norfolk parcurgand o fasie de uscat ce lega Marea Britanie de restul Europei, in urma cu un milion de ani. Aceasta specie ar fi disparut cu aproximativ 800.000 de ani in urma, in urma racirii accentuate a climei, fenomen care a avut loc la scurta vreme dupa ce aceste urme de pasi au fost imprimate in argila.