ECLIPSA DE SOARE de vineri "pedepseste pacatele si ne afecteaza psihic". De ce NU avem voie sa ne facem in aceasta zi selfie

Eclipsa de soare in Australia

O eclipsa partiala de Soare, in timpul careia Luna va acoperi peste jumatate din discul astrului, va putea fi observata si din Bucuresti, vineri, intre orele 10.48 si 13.04, fiind un fenomen astronomic spectaculos.

Eclipsa de soare de vineri va putea fi urmarita LIVE, pe ProTv News, incepand cu ora 10:50.

Citeste in aceasta stire:

-►Eclipsa de Soare poate fi admirata "de acasa", din locuri amenajate in Bucuresti sau pe internet
-►Eclipsa de Soare: De la varcolaci si draci care fura Soarele la un fenomen care pedepseste pacatele
-►Eclipsa de Soare - mituri si legende din lumea intreaga
-► Eclipsa de Soare ar putea afecta sistemele energetice si speria animalele, dar nu oamenii
-► Psihologi: Starile psihice ale persoanelor vulnerabile se pot acutiza odata cu eclipsa de Soare
-► Selfie-urile cu eclipsa de Soare, nerecomandate de specialisti; sfaturi pentru fotografii reusite
 

Eclipsa va fi vizibila din toata Romania, momentul sau de maxima intensitate urmand sa fie inregistrat la ora 11.56, a declarat doctorul in astronomie Magda Stavinschi, cercetatoare la Institutul Astronomic al Academiei Romane.

Citește și
eclipsa
ECLIPSA de soare de pe 20 martie 2015. Cum se va vedea in Romania fenomenul

"Eclipsele de Soare, paradoxal, desi se vad foarte rar din acelasi loc de pe suprafata Pamantului, sunt mai dese decat eclipsele de Luna, doar ca eclipsele de Luna se vad in orice parte a globului care are Luna deasupra orizontului. Eclipsele totale de Soare, cum a fost cea de la 11 august 1999 (vizibila din Romania, n.r.), sunt destul de dese, una este si cea din data de 20 martie. Doar ca din Romania ea se vede ca eclipsa partiala de Soare. Este adevarat ca este foarte importanta, pentru ca acoperirea discului solar este de peste 50%. Dar acum trebuie sa tinem seama ca nu se va face intuneric ca la o eclipsa totala de Soare, temperatura nu va scadea foarte mult, dar totusi se va comporta Soarele ca si cum ar trece un nor compact in dreptul lui. O eclipsa de Soare are intotdeauna loc cand Luna este la faza de Luna noua. Spre deosebire de eclipsele totale de Luna, care au loc cand Luna este la faza de Luna plina. Dupa eclipsa din 20 martie urmeaza si o eclipsa totala de Luna, pe 4 aprilie. Deci ele sunt in general in echipe, in grupuri, Soare cu Luna", a explicat Magda Stavinschi.

Ea a atras atentia ca eclipsa partiala de Soare de vineri, din intamplare, are loc in ziua echinoctiului de primavara - 20 martie ora 22.45 GMT (21 martie, 00.45 ora Romaniei). "In cazul eclipsei din 20 martie, care, din intamplare, este si ziua echinoctiului, primul contact, momentul cand incepe sa fie acoperit discul soarelui, este la 10.48, iar eclipsa se termina la 13.04. Dar maxima, adica atunci cand este acoperirea mai mare, are loc in jur de ora 11.56", a explicat Magda Stavinschi.

Din Europa, eclipsa de Soare de vineri se vede ca partiala, insa in Romania eclipsa va avea "o acoperire destul de interesanta, de peste 50% din discul soarelui". "Este suficient ca sa ne ofere un spectacol foarte frumos", mai spune Magda Stavinschi. Ea precizeaza ca, in partea de nord a Oceanului Atlantic, inspre Polul Nord, eclipsa de Soare va fi totala.

"Chiar pentru aceasta eclipsa sunt tineri din Romania care au plecat in Scandinavia sa vada faza de totalitate, deci asa numitii vanatori de eclipse se deplaseaza ca sa observe de acolo unde poate fi vazuta la faza de totalitate, nu de partialitate, cum este la noi pe 20 martie", a explicat Stavinschi. Desi aceste eclipse sunt destul de frecvente, Stavinschi precizeaza ca zonele din care pot fi observate acestea sunt foarte inguste.

"Cea mai recenta eclipsa totala de Soare a avut loc in 13 noiembrie 2012, numai ca aceasta a fost vizibila din nordul Australiei, din Pacificul de Sud. A mai fost tot in 2012 una inelara de Soare, in China. Din Europa a mai fost vizibila o eclipsa partiala in 2011, in noiembrie. Deci ele sunt destul de frecvente", a spus Stavinschi.

Eclipsa de Soare poate fi admirata "de acasa", din locuri amenajate in Bucuresti sau pe internet

Eclipsa partiala de Soare de vineri va putea fi observata de pasionatii de fenomene astronomice atat "de acasa" și din locuri special amenajate in Bucuresti, insa numai cu echipament special, dar si pe internet. Cercetatorul Adrian Sonka de la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti, a declarat ca sediul institutiei este inchis pentru reabilitare, astfel incat cei interesati sa observe eclipsa de Soare de vineri sunt invitati la Muzeul Palatul Voievodal Curtea Veche din Bucuresti.

"Noi suntem la Palatul Voievodal Curtea Veche, langa Hanul lui Manuc, unde exista o terasa si vom fi acolo ca sa vedem eclipsa. Avem tot ce ne trebuie ca sa poata vedea eclipsa, suntem dotati cu de toate", a spus Adrian Sonka. El a precizat ca publicul este invitat in acest spatiu vineri, intre orele 10.30 si 13.05. Accesul se va face in baza unui bilet care costa aproximativ 5 lei.

Pe de alta parte, potrivit lui Adrian Sonka, in Bucuresti mai sunt cateva evenimente pregatite pentru o mai buna observare a eclipsei de Soare de vineri. Astfel, Astroclubul Bucuresti asteapta publicul sa admire eclipsa, vineri, in fata mall-ului Baneasa, iar Asociatia Astronomica Urania organizeaza un eveniment similar la mall-ul Promenada, potrivit lui Sonka. Pe de alta parte, de la Institutul Astronomic al Academiei Romane, eclipsa va fi transmisa in timp real prin internet (in cazul in care conditiile meteorologice vor fi favorabile), pe site-ul www.astro.ro.

De asemenea, Agentia Spatiala Romana (ROSA) pregateste la randul sau un link unde cei interesati pot admira eclipsa. Doctorul in astronomie Magda Stavinschi, cercetatoare la Institutul Astronomic al Academiei Romane, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca nu este foarte important locul de unde alegem sa admiram eclipsa de Soare de vineri, pentru ca acest fenomen astronomic va putea fi vazut la fel de peste tot in Romania.

"Pentru ca cerul este aproape la fel, adica gradul de poluare nu diminueaza prea mult spectacolul, dar evident trebuie sa fie senin. Dar durata relativ lunga a acestei eclipse partiale va permite ca printr-o spartura de nori sa avem posibilitatea sa o vedem in frumusetea ei", a spus Magda Stavinschi.

Atat aceasta, cat si Marius-Ioan Piso, presedintele Agentiei Spatiale Romane (ROSA), au atras atentia asupra faptului ca eclipsa poate fi observata cu sau fara instrumente astronomice, insa se poate privi spre Soare, in siguranta, doar folosind filtre specializate. Oamenii nu trebuie sa se uite prin instrumente astronomice fara protectie cu filtre, pentru ca exista pericolul de orbire.

Cel mai bine ar fi ca, atunci cand folosesc instrumente astronomice, oamenii sa priveasca eclipsa prin proiectie, pe un ecran sau o foaie alba, potrivit recomandarilor facute de Institutul Astronomic al Academiei Romane.

Cu ochiul liber, se poate privi spre Soare, in siguranta, folosind un filtru de sudura verde. Cel mai recomandat fitru este de Mylar, care poate fi gasit la magazinele specializate. Pretul unor ochelari speciali este de aproximativ 20 de lei, iar cel al unei folii de protectie, de aproximativ 120 de lei, potrivit informatiilor disponibile pe site-urile care vand astfel de obiecte.

"Trebuie ca nu cumva oamenii sa priveasca Soarele fara sa aiba o protectie foarte clara. Exista ochelari speciali pentru vazut eclipsele. In acelasi timp, este acest fenomen, lumea, de cativa ani incoace, isi face asa-numitele selfie. S-ar putea ca unii sa faca aceste poze uitandu-se la Soare si e foarte putin recomandat asa ceva in timpul eclipsei. Se distrug ochii. Adica oamenii ar avea tendinta sa se uite mai atent la Soare si pentru mai mult timp pana isi fixeaza poza si asta nu e bine. Trebuie multa atentie", a declarat Marius-Ioan Piso, presedintele Agentiei Spatiale Romane (ROSA).

La randul sau, doctorul in astronomie Magda Stavinschi spune ca in special la eclipsele partiale de Soare ochii trebuie sa fie foarte bine protejati. "Nu va uitati cumva la Soare fara filtre. Cine a mai pastrat ochelarii de la eclipsa din '99 sau niste filtre din Mylar sau cel mai bine un geam de sudor de la aparatele de sudura. Ochii trebuie protejati pentru ca lumina este prea puternica de la Soare. Multi ma intreaba de ce nu trebuie protejati ochii si cu alte ocazii? Pai niciodata nu sta omul cu ochii in Soare, decat in momentele acestea de spectacol mai deosebit", a spus Magda Stavinschi.

Eclipsa de Soare: De la varcolaci si draci care fura Soarele la un fenomen care pedepseste pacatele

Spectacolul oferit de o eclipsa este unul impresionant pentru toate culturile lumii, care au propriile lor mitologii, acestea variind de la cele privind varcolacii si draci care fura Soarele la cele potrivit carora acest fenomen pedepseste oamenii pentru pacatele lor. Doctorul in astronomie Magda Stavinschi, cercetatoare la Institutul Astronomic al Academiei Romane, a declarat ca miturile legate de eclipsele de Soare "sunt clasice si au venit din necunoastere".

"Omul nu stia ce se intampla. Exista nu doar legende, unii stiind ca va avea loc o eclipsa - se pare ca chiar Magellan (exploratorul portughez Fernando Magellan, n.r.) a fost salvat pentru ca ii impresiona pe bastinasi: 'Uite, domnule, o sa se intunece cerul'. Si chiar s-a intunecat. Evident spectacolul pe care il ofera o eclipsa totala, faptul ca doua-trei-sase-opt minute se intuneca cerul, se racoreste (afara, n.r.), sigur ca impresia este extraordinar de mare. Dar superstitiile erau valabile in urma cu sute de ani, cand oamenii nu stiau ce se intampla pe cer", spune Magda Stavinschi.

Totusi, aceasta precizeaza ca, desi la ora actuala informatia circula, chiar si cea stiintifica, exista persoane care inca se sperie de astfel de fenomene astronomice.

"Chiar si in 1999 (11 august 1999, cand in Romania a fost vizibila o eclipsa totala de Soare, n.r.) am auzit inca de oameni care si-au tras perdelele la fereastra, copii care s-au ascuns sub masa", spune Magda Stavinschi. Ea a facut trimitere si la "varcolaci", asociati cu eclipsele.

Oamenii "au vazut ca discul Soarelui este la un moment dat intunecat. Si atunci s-a spus ca l-a muscat cineva. Cine? Varcolacii, desi nici nu stim bine ce sunt aia", spune Stavinschi.

Cercetatoarea precizeaza insa ca acestea sunt legende si mituri care raman deocamdata la nivelul povestilor populare si nu au nicio influenta asupra omului.

"Sigur ca si eruptiile de Soare, care acum sunt mai bine cunoscute, pe unii ii sperie. Mai degraba ele au efecte asupra telecomunicatiilor, asupra retelelor electrice, mai putin asupra omului. Evident, omul stie ca nu trebuie sa faca plaja cand Soarele este chiar sus pe cer. Adica deja exista o educatie, sper ca este receptionata de cei mai multi, asupra protectiei la radiatia solara. Dar nu e cazul la eclipsa", a mai spus Magda Stavinschi.

La randul sau, antropologul Vintila Mihailescu a vorbi despre mitologiile legate de Soare in culturile lumii. "Absolut toate culturile lumii au mitologiile lor legate de Soare - si, implicit, de eclipsele de Soare. In Romania, ele se cheama 'intunecimi de Soare'. Explicatiile folclorice cele mai numeroase sunt legate de varcolaci sau pricolici, natura acestora fiind insa foarte diferita de la o zona etnografica la alta. Uneori este vorba de draci care fura Soarele. Soarele 'scapa' insa de fiecare data, fie cu ajutorul lui Dumnezeu, fie deoarece leul pe care calareste ii rapune intr-un final. O alta categorie de explicatii spune ca eclipsele s-ar datora faptului ca Luna, imposibila sa mireasa, se apropie prea mult de Soare si atunci Dumnezeu ii acopera acestuia fata, ca sa nu o vada. In sfarsit, o alta categorie este eminamente morala: eclipsele s-ar datora faptului ca, scarbit de pacatele oamenilor, Soarele isi intoarce fata de la ei sau ca Dumnezeu avertizeaza oamenii de pacatele lor", spune Vintila Mihailescu.

In acest sens, antropologul a dat si un exemplu: "Doamne, nu-l lua,/ Nu ni-l astupa,/ Varcolacii du-i/ Sa mearga-n urgii/ Pe un alt taram/ De ei n-auzim!/ Soarele ni-l lasa/ Pe ceriu sa iasa/ Sa ne dea lumina/ Si-n suflet hodina!/ Soare, Soare, Soare,/ Stea stralucitoare,/ Oare ce te-mbuna/ S-ai raze-n cununa?/ Dar ce suparare/ Te mahneste oare?/ Fata iti ascunzi,/ In noapte te-afunzi,/ In noapte scobori,/ Ce de suparari?/ Ce de suparari?/ De ce Soare mori/ Si ne infiori?/ Haide, straluceste,/ Haide, ne iubeste,/ Soare, Soare, Soare,/ Stea stralucitoare!".

Eclipsa partiala de Soare de vineri va incepe in jurul orei 10.40, va avea maxima in jurul orei 11.56 si se va incheia la 13.05, cu o durata medie pentru Romania de doua ore si 20 de minute. Acoperirea Soarelui de catre Luna va varia in functie de locul observatiei, fiind mai scazuta in sudul tarii si mai ridicata in nord. Procentul de acoperire a Soarelui va fi situat intre 40 si 55%, potrivit cifrelor furnizate de specialistii Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti.

Eclipsa de Soare - mituri si legende din lumea intreaga 

Oamenii din lumea intreaga au inventat, de-a lungul mileniilor, numeroase povesti incercand sa explice astfel "disparitia" celui mai stralucitor astru de pe bolta cereasca, in timpul eclipselor de Soare, informeaza site-ul revistei National Geographic.

"Lupi ceresti" vikingi, "caini de foc" coreeni si mai multe versiuni africane ale unei "reconcilieri celeste" - acestea sunt doar unele dintre povestile prin care oamenii din diverse regiuni ale lumii au incercat, de-a lungul mileniilor, sa isi explice eclipsele solare.

"Daca s-ar face o monitorizare pe plan mondial a povestilor despre eclipsa, tema care ar aparea in mod constant, cu doar cateva exceptii minore, ar fi aceea potrivit careia se produce o intrerupere a unei ordini stabilite", a declarat E.C. Krupp, directorul Observatorului Griffith din Los Angeles.

"Acest lucru este valabil atat pentru eclipsele de Soare, cat si pentru cele de Luna", a adaugat acesta. "Oamenii depind de miscarea Soarelui. Este regulata, de incredere, nu poti sa o modifici. Dar apoi, dintr-o data, se produce o tragedie shakespeariana, iar timpul pare scos din fagasul sau. Soarele si Luna fac ceva ce nu ar trebui sa faca", a adaugat el. Ceea ce inseamna acea "intrerupere" difera de la o civilizatie la alta si nu toti oamenii considera eclipsele solare ca pe un lucru negativ, spune Jarita Holbrook, profesor de astronomie la Universitatea Western Cape din Bellville, un oras din Africa de Sud.

Unii oameni asociaza fenomenul cu o "perioada a terorii", in timp ce altii privesc eclipsele solare ca pe o parte a ordinii naturale a lucrurilor, care merita sa fie privita cu respect, sau ca pe o perioada de reflectare si reconciliere.

Multe culturi considera ca eclipsele - atat solare, cat si lunare - se produc in perioade in care diversi demoni si animale "devoreaza" Soarele sau Luna.

"Vikingii au vazut in asta o pereche de lupi ceresti care vanau Soarele sau Luna", spune E.C. Krupp. Atunci cand lupii prind unul dintre cele doua corpuri ceresti se produce o eclipsa. "In Vietnam, o broasca mananca Luna sau Soarele", a adaugat acelasi astronom, in timp ce reprezentantii tribului Kwakiutl de pe coasta vestica a Canadei cred ca gura raiului inghite Soarele sau Luna in timpul fiecarei eclipse.

De asemenea, cel mai vechi cuvant pentru eclipsa din vocabularul chinezesc, "shih", inseamna "a manca". Pentru a impiedica aceasta "devorare" a astrului, oamenii din multe culturi fac zgomot, pentru a speria si indeparta demonul sau animalul in cauza, a explicat Nancy Maryboy, presedintele Indigenous Education Institute din San Juan Island, un oras din statul american Washington.

In prezent, cercetatoarea americana colaboreaza cu specialistii de la NASA pentru a populariza in randul publicului larg credintele de ordin astronomic ale stravechilor populatii amerindiene.

"Oamenii bateau cu palmele in oale si tigai sau in tobe, pentru a-i face pe acei demoni care inghiteau Soarele sau Luna sa se indeparteze", a adaugat ea. E.C. Krupp organizeaza versiuni moderne ale acestei povesti cu ocazia eclipselor, pe peluza din fata Observatorului Griffith din Los Angeles.

Cercetatorul american se imbraca intr-un costum de vrajitor si ii conduce pe vizitatori intr-un mars prin fata observatorului, batand cu palmele in oale si tigai, pentru a speria "demonii" care ameninta sa "manance" Soarele sau Luna. "Intotdeauna avem succes in acest demers", spune, in gluma, savantul american. Alte mituri vorbesc despre deceptie si furt atunci cand incearca sa explice disparitia discului solar in timpul unei eclipse. Mitologia coreeana din domeniul eclipselor vorbeste despre "caini de foc" care incearca sa "fure" Soarele sau Luna.

Din ordinul unui rege coreean, acei caini mitologici incearca sa il prinda pe Soarele-cel-inflacarat sau pe Luna-cea-rece-ca-gheata. Ei esueaza intotdeauna, dar, de fiecare data cand "musca" dintr-unul dintre cele doua, se produce o eclipsa. Una dintre cele mai "colorate" povesti despre eclipse, dupa parerea lui E. C. Krupp, il are ca protagonist pe demonul hindus Rahu, care se deghizeaza in zeu, cu scopul de a fura un elixir ce ofera nemurire.

Soarele si Luna vad ceea ce incearca Rahu sa faca si raporteaza acea "infractiune" zeului Vishnu. "Vishnu ii taie capul inainte ca elixirul sa ii alunece pe gat", spune cercetatorul american. Drept consecinta, capul lui Rahu devine nemuritor, insa trupul sau moare. Capul demonului isi continua miscarea pe cer, urmarind Soarele si Luna, din pura dusmanie. "Din cand in cand, el ii prinde si ii inghite", explica E.C. Krupp.

Dar, intrucat Rahu nu are gat, Soarele si Luna reusesc sa scape, iesind prin partea din spate a capului lui Rahu. "Mitul meu preferat (despre eclipse, n.r.) este cel relatat de membrii tribului Batammaliba din Togo si Benin", doua state din Africa, spune Jarita Holbrook. Potrivit acestui mit, Soarele si Luna se lupta in timpul unei eclipse.

"Oamenii incurajeaza Soarele si Luna sa puna capat acelei lupte", a adaugat cercetatoarea sud-africana. "Ei considera acest fenomen drept o perioada a reuniunilor, organizate pentru a pune capat supararilor si unor conflicte vechi. Acesta este un mit care a rezistat pana in zilele noastre", a adaugat Jarita Holbrook.

O traditie a tribului Navajo din America de Nord a rezistat si ea pana in zilele noastre, afirma Nancy Maryboy. Tribul Navajo considera ca ordinea cosmica a Universului are o mare legatura cu echilibrul. "Un fenomen precum eclipsele reprezinta doar o parte din legea naturii. Ei se opresc putin din ceea ce fac in acele momente, inteleg ca acel moment este special si reflecteaza la ordinea cosmica", a adaugat cercetatoarea americana.

Unii dintre membrii tribului Navajo aplica si in zilele noastre traditii ancestrale asociate cu eclipsele, alegand sa ramana - pe durata fenomenului - in interiorul locuintei alaturi de familie, interpretand diverse cantece si abtinandu-se sa bea, sa manance si sa doarma.

"Nu ai voie nici sa privesti eclipsa", explica Nancy Maryboy. "Ei spun ca, daca un om se uita la Soare in timpul unei eclipse, ochii lui vor avea de suferit mai tarziu. O persoana care se uita la Soare in acel moment isi pierde conexiunea echilibrata pe care o avea cu Universul, declansand astfel producerea unor evenimente neplacute.

Acelasi lucru este valabil si daca mananca sau beau in timpul eclipsei", mai spune aceasta. In calitate de director al Observatorului Griffith, E.C Krupp spune ca a auzit si in epoca moderna destul de multe temeri si interpretari eronate despre eclipse. Una dintre cele mai persistente dintre acestea, spune savantul american, se refera la "pericolul" care le pandeste pe femeile insarcinate si pe bebelusii lor nenascuti in timpul eclipselor.

"Desi pare lipsit de ratiune, angajatii observatorului primesc zeci de apeluri telefonice de la oameni care le pun intrebari ce au legatura cu acest mit", a explicat el. O alta interpretare eronata spune ca oamenii nu trebuie sa priveasca Soarele atunci cand discul sau este complet acoperit in timpul eclipsei. Atat E.C. Krupp, cat si Jarita Holbrook spun ca oamenii nu trebuie sa priveasca spre Soare in mod direct, fara protectie, in timpul unei eclipse.

Daca fac acest lucru, risca sa sufere ulterior din cauza unor maladii oculare. Dar, atunci cand discul solar este complet acoperit, oamenii pot sa priveasca fara frica spre Soare.

Eclipsa de Soare ar putea afecta sistemele energetice si speria animalele, dar nu oamenii

Eclipsa partiala de Soare, care se va produce vineri, intre 10.48 - 13.04, in Bucuresti, va produce perturbatii in sistemele energetice, din cauza scaderii radiatiei solare, dar nu va avea efecte grave asupra oamenilor, insa animalele ar putea sa se sperie putin de acest fenomen astronomic.

O eclipsa partiala de Soare, in timpul careia Luna va acoperi aproximativ jumatate din discul astrului, va putea fi observata si din Bucuresti, vineri, intre orele 10.48 si 13.04, fiind un fenomen astronomic spectaculos pentru oameni, care se desfasoara in contextul echinoctiului de primavara. In acest sens, Marius-Ioan Piso, presedintele Agentiei Spatiale Romane (ROSA), a declarat pentru MEDIAFAX ca acest fenomen astronomic este spectaculos, in general, pentru oameni. "Intotdeauna o eclipsa are un caracter de spectacol, dar Soarele va ramane pe cer, va fi o intunecare partiala, scade temperatura cu doua-trei grade Celsius, poate sa fie vantul putin intensificat sau atenuat, depinde de situatie.

Altceva nu se intampla. Probabil animalele se vor speria putin. Cam acestea sunt fenomenele pentru o eclipsa care nu este totala", a explicat Marius-Ioan Piso. Acesta a precizat ca, in general, oamenii sunt informati cu privire la aceste fenomene astronomice si nu se mai sperie, asa cum au fost cazuri, in urma cu 16 ani, cand in Romania a fost vizibila o eclipsa totala de Soare (pe 11 august 1999, n.r.).

"Au mai evoluat oamenii de atunci, sunt vreo 16 ani deja. Lucrurile sunt binecunoscute. Nu s-a intamplat nimic (rau, n.r.) in istoria cunoscuta. Eclipsele au fost folosite ca ocazii pentru a genera alte situatii. Ele in sine nu afecteaza foarte mult, sunt un fenomen astronomic normal", a mai spus Marius-Ioan Piso.

Totusi, Marius-Ioan Piso a atras atentia asupra faptului ca aceasta eclipsa de Soare va produce perturbatii in sistemele energetice, din cauza scaderii radiatiei solare. "In Romania va fi observata, Soarele va fi acoperit aproximativ 45% in zona Bucurestiului si va fi o eclipsa pe zi obisnuita. Dar ce este interesant este o asociere cu dezvoltarile tehnologice din ultimii cativa ani in Europa.

Este cunoscut ca in Europa se produce energie solara cu o putere instalata de aproximativ 90 de gigawati si, pe perioada eclipsei, puterea va scadea pe la 30 si ceva de gigawati, adica vor fi deja perturbatii in sistemele energetice, datorita scaderii radiatiei solare. Asta ar fi un fapt interesant", a spus presedintele Agentiei Spatiale Romane.

Intrebat daca acest lucru ar putea avea vreun impact negativ, Marius-Ioan Piso a spus: "Probabil nu, pentru ca, fiind un fenomen cunoscut de foarte mult timp, adica foarte predictibil, cei care furnizeaza energie solara in sisteme, in retea, vor fi preveniti si acea energie va fi completata cu energie provenind din alte surse".

Totusi, ar putea exista categorii restranse de persoane carora li s-ar putea intrerupe energia electrica din cauza acestui fenomen astronomic. "Este posibil. Este greu sa avem o harta a tuturor furnizorilor de energie solara, unii sunt conectati in retelele nationale si europene, altii sunt independenti. Cei independenti, care sunt in zone izolate, ei s-ar putea sa aiba de suferit. Fiind totusi ziua - acest fenomen apare in cursul diminetii si dureaza pana la pranz -, consumul total de energie va fi probabil ceva mai mic. Adica partea de iluminat, de securitate nu va fi afectata", a mai spus Marius-Ioan Piso.

Pe de alta parte, eclipsa de Soare de vineri ar putea fi interesanta pentru cei pasionati de astfel de fenomene astronomice. "Dar partea de eclipsa totala, de intunecare completa nu va putea fi observata decat foarte greu, pentru ca banda respectiva este undeva spre Polul Nord, intre Islanda si insula Svalbard, si este destul de dificil accesul in acele zone. Pentru oameni de stiinta, aceasta se poate rezolva", a spus, insa, Marius-Ioan Piso.

Eclipsa de Soare de vineri va incepe in Romania in jurul orei 10.40, va avea maxima in jurul orei 11.56 si se va incheia la 13.05, cu o durata medie pentru Romania de doua ore si 20 de minute. Acoperirea Soarelui de catre Luna va varia in functie de locul observatiei, fiind mai scazuta in sudul tarii si mai ridicata in nord. Procentul de acoperire a Soarelui va fi situat intre 40 si 55%, potrivit cifrelor furnizate de specialistii Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti.

Psihologi: Starile psihice ale persoanelor vulnerabile se pot acutiza odata cu eclipsa de Soare

Psihologul Hanibal Dumitrascu a declarat, pentru MEDIAFAX, ca starile psihice ale persoanelor vulnerabile se pot acutiza odata cu eclipsa partiala de Soare, iar psihoterapeutul Cristian Andrei a spus ca fenomenul astronomic are efecte secundare "asupra interpretarii".

Psihologul Hanibal Dumitrascu si psihoterapeutul Cristian Andrei au vorbit, pentru MEDIAFAX, despre efectele secundare asupra sanatatii oamenilor care pot aparea odata cu eclipsa partiala de Soare de vineri. "Dincolo de efectele de natura geofizica, care apar fara indoiala si duc la modificari ale homeostazei echilibrului, circulatia sangvina, hipertensiune arteriala si eventuale atacuri de panica, eu va spun ca, in cazul acesta, in care discutam de o eclipsa partiala de Soare, problemele vor fi mult mai reduse", a declarat Hanibal Dumitrascu pentru MEDIAFAX.

"Forta sau puterea de reprezentare colectiva pe care o au oamenii in legatura cu un asemenea eveniment poate sa genereze sau sa determine starile de anxietate, tensiune, dar ele sunt produsul mai degraba a modalitatii colective de reprezentare si al mitologiei generate de un asemenea eveniment cosmic mai mult decat efectul propriu-zis asupra organismului uman", a precizat acesta.

El a spus ca lucrurile sunt mai puternice, mult mai profunde atunci cand exista o eclipsa totala. "Cand este partiala sunt si efectele partiale, mult mai reduse decat in cazul unei eclipse totale. In cazul persoanelor care sufera de depresie, starea se acutizeaza, pentru ca e vorba de o slabiciune generala a starii psihice si a organismului persoanelor respective. Cu cat esti mai expus si ai vulnerabilitati de genul acesta, se poate sa fii mai afectat", a completat Dumitrascu.

In acest context, psihologul Hanibal Dumitrascu a afirmat ca, pentru a diminua aceste efecte ale eclipsei partiale de Soare, oamenii ar trebui sa creada mai putin in reprezentarile acestea colective conform carora "eclipsa aduce cu ea razboaie, cutremure, calamitati de tip natural". "Este doar o poveste, o mitologie si nu are de cele mai multe ori legatura cu realitatea, poate doar cu coincidentele", a concluzionat acesta. Pe de alta parte, psihoterapeutul Cristian Andrei a declarat, pentru MEDIAFAX, ca eclipsa partiala de Soare simbolizeaza foarte bine fenomenul obscurantismului in sanul comunitatii.

"Exista partea luminoasa a Soarelui si partea care este obturata si care pare intunecoasa si exact asa este si in societatea romaneasca, exista oameni luminati, care au cultura stiintifica si care nu sunt foarte impresionati de o eclipsa, si exista oameni care nu sunt informati si care nu au cultura suficienta si incep sa atribuie tot felul de puteri supranaturale acestui fenomen", a spus doctorul Cristian Andrei.

El a spus ca "in societatea romaneasca sunt foarte multi oameni care se plaseaza in partea aceasta intunecoasa a culturii si ar putea spune ca atotputernicul Soare are probleme si ca sursa vietii pe Pamant sufera, cand, de fapt, Soarele nu pateste nimic". "Exista si mitul acesta al atotputernicului, romanii fiind destul de inclinati sa aiba dictatori, sa aiba oameni care sa-i impresioneze si sa-i abuzeze.

Sunt foarte curiosi atunci cand Soarele, dictatorul are un mic defect, o pata. Cam asta este preconceptia in popoare semidezvoltate, cum este si al nostru, poporul roman, cu o cultura pe jumatate. Oamenilor nu li se poate intampla nimic, pentru ca este doar un efect vizual, o suprapunere de obiecte care sunt la distanta unul fata de altul. Nici campul magnetic, nici radiatia solara nu se modifica in timpul acesta.

Este o incidenta vizuala. Daca am fi in alta parte a Globului, nici nu am vedea aceasta eclipsa", a mai spus acesta. Cristian Andrei a declarat ca eclipsa partiala de Soare nu are efecte secundare asupra sanatatii, ci asupra interpretarii.

"Oamenii cu mai putina cultura interpreteaza mai alarmist, oamenii cu suficienta cultura isi vad de treaba lor", a adaugat acesta. Eclipsa partiala de Soare de vineri va incepe in jurul orei 10.40, va avea maxima in jurul orei 11.56 si se va incheia la 13.05, cu o durata medie pentru Romania de doua ore si 20 de minute. Acoperirea Soarelui de catre Luna va varia in functie de locul observatiei, fiind mai scazuta in sudul tarii si mai ridicata in nord. Procentul de acoperire a Soarelui va fi situat intre 40 si 55%, potrivit cifrelor furnizate de specialistii Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti.

Selfie-urile cu eclipsa de Soare, nerecomandate de specialisti; sfaturi pentru fotografii reusite

Selfie-urile cu eclipsa de Soare nu sunt recomandate de specialisti, pentru ca ar putea cauza orbirea, dar fenomenul astronomic poate fi imortalizat cu aparate de fotografiat profesionale. Agentia de presa MEDIAFAX prezinta cateva sfaturi pentru realizarea unor imagini reusite: Eclipsa partiala de Soare de vineri va incepe in jurul orei 10.40, va avea maxima in jurul orei 11.56 si se va incheia la 13.05, cu o durata medie pentru Romania de doua ore si 20 de minute.

Acoperirea Soarelui de catre Luna va varia in functie de locul observatiei, fiind mai scazuta in sudul tarii si mai ridicata in nord. Procentul de acoperire a Soarelui va fi situat intre 40 si 55%, potrivit cifrelor furnizate de specialistii Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti. Pentru obtinerea celor mai bune imagini, fotografii profesionisti atrag atentia ca acestea pot fi realizate in perioada in care se atinge maxima eclipsei, mai exact ora 11.56 pentru Bucuresti, cand Soarele se va afla la altitudinea de 45°, magnitudinea eclipsei fiind de 0,53 (53%), iar obscurarea (suprafata eclipsata a Soarelui), de 0,43 (43%).

Utilizatorul de rand nu poate sa realizeze fotografii reusite ale eclipsei cu aparatura pe care o are la dispozitie zi de zi, cum ar fi tableta si telefonul mobil, au declarat pentru MEDIAFAX fotografi profesionisti.

Acestia au precizat ca, pentru a surprinde o imagine cat mai buna a eclipsei, persoanele interesate trebuie sa detina aparatura profesionala sau semi-profesionala, cel mai important lucru fiind obiectivul, care ar trebui sa aiba o focala cat mai mare, macar 500 de milimetri, astfel incat ceea ce capteaza sa ocupe cat mai mult spatiu din fotografia finala. Pe de alta parte, in contextul in care este folosita o focala lunga, subiectul devine neclar si este recomandat sa fie utilizat un stativ sau un trepied. In timpul eclipsei, lumina este foarte puternica, iar oamenii pot avea probleme cu vederea daca se uita prin obiectiv, de aceea este obligatorie folosirea unor filtre care sa atenueze intensitatea razelor solare.

De asemenea, fotografii specialisti au precizat ca nu trebuie sa fie folosite filtre improvizate pentru fotografierea sau doar pentru observarea fenomenului astronomic de vineri. Astfel, acestia spun ca trebuie cumparate filtre speciale precum cele de la Mylar. In ceea ce priveste persoanele care nu detin aparatura profesionala, ele pot realiza fotografii ale eclipsei folosindu-se de zoom-ul optic al aparatului. Pentru o imagine cat mai reusita, pasionatii pot modifica ulterior imaginea cu ajutorul site-ului specializat www.pixlr.com.

De asemenea, astrofotograful Catalin Paduraru a declarat pentru MEDIAFAX ca, pentru a realiza fotografii ale eclipsei de Soare care va avea loc vineri, este nevoie de un dispozitiv care sa mareasca foarte mult zona respectiva. "Soarele se afla undeva foarte departe de noi si, prin urmare, apare foarte mic. Chiar daca noi il vedem la orizont mare, daca nu avem niste obiective care sa ne apropie foarte mult campul, sa-l mareasca foarte mult, o sa ne apara foarte mic in fotografie, daca facem cu telefonul sau cu un aparat foto normal.

Prin urmare, ca sa ne iasa cat de cat mare si sa-l vedem frumos in toata splendoare lui ne trebuie teleobiective sau un telescop sau o luneta, ca sa putem sa marim foarte mult zona respectiva si sa apara mare in fotografie. Daca am face cu telefonul, ne-ar aparea un cerculet mic, mic de tot, aprope ca l-am ignora, nu stiu daca s-ar vedea cu adevarat ceva in fotografia respectiva, doar un punct alb. Cu un aparat foto normal s-ar putea sa iasa o mica forma de eclipsa - Soarele cand e eclipsat e ca semiluna", a declarat Catalin Paduraru. Totodata, fotograful a precizat ca, pentru ca Soarele nu va fi acoperit total in Romania, oamenii nu se pot uita la el cu ochiul liber, fara un filtru special.

"Ceea ce este foarte important e ca Soarele nu va fi acoperit total in Romania, va fi acoperit cam jumatate. Asta inseamna ca nu ne permite noua sa ne uitam la Soare pur si simplu fara un filtru. Nu e destul de acoperit Soarele cat sa ne putem uita cu ochiul liber, chiar si cand facem fotografii, astfel incat sa fie totul in siguranta. Prin urmare, indiferent ca facem fotografii sau ne uitam, trebuie sa folosim niste filtre speciale solare prin care sa putem vizualiza in siguranta, si cu ochiul si cu aparatul foto, ce se intampla", a spus Catalin Paduraru.

Filtrele sunt importante si pentru protejarea aparatului de fotografiat, intrucat lumina puternica a Soarelui ar putea topi anumite piese ale acestuia. "Daca maresti foarte mult si fara fitru, aparatul foto se poate strica prin interior. (...) O poza normala - si cu telefonul daca o faci - nu e o problema, dar, daca pui printr-un telescop sau printr-un teleobiectiv - ceva care mareste -, exista riscul sa se strice aparatul foto. Pentru ca magnificarea aia amplifica lumina foarte mult si puterea Soarelul si se face ca o lupa", a mai spus fotograful, mentionand ca filtrele se pot cumpara din magazinele speciale de astronomie din Bucuresti si din tara si au preturi incepand de la 20 - 30 de lei. In ceea ce priveste fotografia de tip selfie, Catalin Paduraru a spus ca nu se poate face in timpul eclipsei de Soare, pentru ca exista o diferenta de lumina foarte mare.

"E diferenta prea mare de stralucire: ori faci Soarele clar ori te faci pe tine clar. Amandoua nu se poate", a spus fotograful, precizand ca un selfie ar fi fost posibil daca eclipsa avea loc la rasarit sau la apus, cand Soarele nu este foarte stralucitor. Catalin Paduraru a spus, in schimb, ca se poate face un selfie cu Soarele prin proiectie. "Sa ia o foaie de hartie, sa o gaureasca si sa o puna in fata Soarelui si sa vada pe sol forma Soarelui. Asta e o metoda sa poti sa observi eclipsa fara sa te uiti direct la Soare. Pur si simplu sa vezi efectele razelor de lumina", i-a sfatuit fotograful pe cei care vor sa aiba un selfie cu eclipsa.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Tot ce trebuie sa stii despre ECLIPSA de pe 20 martie: ora la care incepe, avertismentele medicilor, sfaturile astrologilor
Tot ce trebuie sa stii despre ECLIPSA de pe 20 martie: ora la care incepe, avertismentele medicilor, sfaturile astrologilor

Soarele si luna ne invita la un nou spectacol ceresc! Peste trei zile, va avea loc o eclipsa partiala de soare care va putea fi observata si din Romania si care devine astfel cel mai important eveniment astronomic din ultimii 4 ani.

ECLIPSA de soare de pe 20 martie 2015. Cum se va vedea in Romania fenomenul
ECLIPSA de soare de pe 20 martie 2015. Cum se va vedea in Romania fenomenul

Luna va incerca sa faca din zi - noapte, pe 20 martie 2015. Altfel spus, va fi eclipsa partiala de soare, vizibila si din tara noastra. Acesta este singurul fenomen astronomic de acest tip din 2015 si din urmatorii cinci ani.

Cea mai mare eclipsa solara din Europa in ultimii 16 ani va intuneca Pamantul, luna viitoare. In ce zone va fi totala
Cea mai mare eclipsa solara din Europa in ultimii 16 ani va intuneca Pamantul, luna viitoare. In ce zone va fi totala

Cea mai mare eclipsa solara din Europa in ultimii 16 ani va avea loc luna viitoare.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.