Doi elevi din România au inventat ochelarii care măsoară cât de fericit e purtătorul lor
Se spune că fericirea este o stare de bine, caracterizată de emoții pozitive care pot pleca de la mulțumire până la o bucurie intensă.
Este greu de spus însă ce îi determină pe oameni să fie fericiți. Totuși, doi elevi de liceu din Suceava și-au propus să îi facă pe oameni fericiți cu ajutorul unor ochelari.
Deși proiectul este încă în faza de prototip, ei cred că aceștia pot ajunge pe piață în cel mult doi ani și asta pentru că deja s-au bucurat de multe aprecieri la un concurs de inventică în Bulgaria.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Ioana și Tudor, au 17 ani și învață în Suceava. Deși sunt la profil real, cei doi elevi au studiat cărți de sociologie și filosofie care, împreună cu formule matematice, au pus bazele unui proiect prin care au dezvoltat o pereche de ochelari care măsoară starea de bine.
În funcție de rezultat, senzorii încorporați transmit date către o aplicație mobilă, care la rândul ei afișează pe telefon o serie de imagini și sunete care te aduce la o stare de bine sau ți-o păstrează.
Tudor: „El îți măsoară temperatura, pulsul și umiditatea și îți calculează funcția. Funcția diferă pentru fiecare stare în parte."
Ioana și Tudor lucrează de doi ani la acest proiect, iar în urmă cu o luna l-au prezentat în Bulgaria, la un concurs pentru tinerii inovativi din Uniunea Europeană.
Tudor și Ioana: „Foarte mulți erau uimiți și entuziasmați că să testeze acești ochelari ai fericirii și să își vadă nivelul de fericire"
În viitor, cei doi își propun să mai lucreze la partea estetică a ochelarilor pentru a fi purtați de zi cu zi, dar și la partea software în care vor să introducă videoclipuri sau melodii.
Anca Greculeac, profesorul coordonator al proiectului: „Vorbim despre fericirea de moment care este foarte importantă, mai ales pentru tineri pentru că ei simt că sunt triști, dar nu știu de ce. Poate sunt veseli și nu știu de ce."
Cei doi elevi au investit în acest proiect aproximativ 1000 de euro dar spun că nu se vor opri aici.