Detalii nebanuite despre viata unui barbat care a trait acum 5.300 de ani. Ce au aflat cercetatorii
Specialistii care analizau mumia unui barbat care a trait in urma cu 5.300 de ani au aflat detalii nebanuite despre viata acestuia.
Otzi a fost descoperit in septembrie 1991, in Alpii italieni. Trupul lui a fost mumificat natural, datorita temperaturile scazute.
Botezat Otzi, dupa numele vaii unde a fost gasit, barbatul avea o dieta foarte nesanatoasa si suferea probabil din cauza afectiunilor dentare.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cercetatorii care au analizat recent mumia au vazut ca acesta avea multe carii si un dinte rupt in fata, probabil in urma unui accident, scrie Daily Mail.
Ei au tras concluzia ca barbatul manca in special paine si cereale si probabil foarte putin legume si fructe. De asemenea, nu-si curata niciodata dintii.
Mumia a fost analizata de multe ori, insa pana acum nimeni nu a fost interest sa a afle detalii despre starea de sanatate a dintilor lui Otzi.
Acum, acest mister a fost rezolvat de specialsitii de la Universitatea din Zurich. Ei au realizat si un model tridimensional al danturii lui.
Pe langa dieta nesanatoasa, painea consumata de Otzi continea probabil bucatele de nisip, care i-au distrus si mai tare dintii. Aceasta problema era deseori intalnita in epoca neolitica, fiind observata si la mumiile egiptene.
Potrivit unei cercatari realizate in anul 2007, Otzi, supranumit si “Omul Gheturilor”, avea a 46 de ani cand a murit, iar decesul a survenit in urma unei hemoragii interne.
El suferea de asemenea si de boala Lyme, provocata de un parazit raspandit de capuse, fiind primul “pacient” cunoscut pana acum.
Barbatul avea intoleranta la lactoza, adica nu ar fi putut consuma produse pe baza de lapte si suferea si de boli cardiace si artrita.
In prezent, mumia lui este pastrata intr-o sala special amenajata, la Muzeul de Arheologie din Tirol, Italia, la o temperatura de -6 grade Celsius.