Detalii nebanuite despre viata unui barbat care a trait acum 5.300 de ani. Ce au aflat cercetatorii

Ultima actualizare: 14-04-2013 06:48
mumia lui Otzi

Specialistii care analizau mumia unui barbat care a trait in urma cu 5.300 de ani au aflat detalii nebanuite despre viata acestuia.

Otzi a fost descoperit in septembrie 1991, in Alpii italieni. Trupul lui a fost mumificat natural, datorita temperaturile scazute.

Botezat Otzi, dupa numele vaii unde a fost gasit, barbatul avea o dieta foarte nesanatoasa si suferea probabil din cauza afectiunilor dentare.

Cercetatorii care au analizat recent mumia au vazut ca acesta avea multe carii si un dinte rupt in fata, probabil in urma unui accident, scrie Daily Mail.

Ei au tras concluzia ca barbatul manca in special paine si cereale si probabil foarte putin legume si fructe. De asemenea, nu-si curata niciodata dintii.

Mumia a fost analizata de multe ori, insa pana acum nimeni nu a fost interest sa a afle detalii despre starea de sanatate a dintilor lui Otzi.

Acum, acest mister a fost rezolvat de specialsitii de la Universitatea din Zurich. Ei au realizat si un model tridimensional al danturii lui.

Pe langa dieta nesanatoasa, painea consumata de Otzi continea probabil bucatele de nisip, care i-au distrus si mai tare dintii. Aceasta problema era deseori intalnita in epoca neolitica, fiind observata si la mumiile egiptene.

Potrivit unei cercatari realizate in anul 2007, Otzi, supranumit si “Omul Gheturilor”, avea a 46 de ani cand a murit, iar decesul a survenit in urma unei hemoragii interne.

El suferea de asemenea si de boala Lyme, provocata de un parazit raspandit de capuse, fiind primul “pacient” cunoscut pana acum.

Barbatul avea intoleranta la lactoza, adica nu ar fi putut consuma produse pe baza de lapte si suferea si de boli cardiace si artrita.

In prezent, mumia lui este pastrata intr-o sala special amenajata, la Muzeul de Arheologie din Tirol, Italia, la o temperatura de -6 grade Celsius.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!