Descoperirea importanta facuta intr-o pestera din Romania. Un studiu vechi privind evolutia omului a fost confirmat
Primii oameni moderni din Europa si Omul de Neanderthal s-au incrucisat intre ei pentru o perioada de timp, sustine un studiu realizat pe baza fosilei unui maxilar de om modern descoperite intr-o pestera din sud-vestul Romaniei, transmit EFE si AFP.
Analiza comparativa de material genetic de la neanderthalieni si de la primii oameni moderni a furnizat noi dovezi in sprijinul ipotezei conform careia cele doua specii s-au incrucisat mult mai devreme decat se credea pana acum. Primii oameni moderni au avut un stramos neanderthalian care a trait cu 'numai patru sau sase generatii' inaintea lor, apreciaza expertii, potrivit Agerpres.
Omul de Neanderthal a aparut in urma cu 400.000 de ani in Eurasia si a disparut acum aproximativ 35.000 de ani. Pe de alta parte, omul modern (Homo Sapiens), de origine africana, s-a raspandit pe continentul european in urma cu 45.000 - 35.000 de ani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Existenta unor incrucisari intre cele doua specii de hominizi a fost stabilita de studii anterioare, aminteste AFP, mentionand ca actualii europeni si asiatici au mostenit intre 1 % si 3 % din genomul Omului de Neanderthal. Pana acum, cercetatorii credeau ca aceste incrucisari s-au produs in Orientul Mijlociu, in urma cu 50.000- 60.000 de ani, inainte ca omul modern, plecat din Africa, sa fi ajuns in Asia si in Europa.
Analiza ADN-ului din maxilarul descoperit in 2002 in grota din Caras-Severin, cu vechime cuprinsa intre 37.000 si 42.000 de ani, a dovedit insa ca acesta conserva intre 6 % si 9 % din ADN-ul Omului de Neanderthal, mai mult decat oricare dintre resturile de om modern studiate pana in prezent. Asadar, arata ca respectivele specii umane s-au incrucisat si in Europa mult inainte fata de ceea ce se credea pana acum.
Totodata, cercetarea a relevat ca, din punct de vedere genetic, resturile din Pestera cu Oase au mai multe asemanari cu oamenii din prezent din Asia Orientala si cu cei din America decat cu actualii europeni. Aceasta descoperire, coroborata cu probele oferite de arheologie, sugereaza ca oamenii ale caror ramasite s-au gasit in Romania au facut parte dintr-un grup care s-a amestecat cu neanderthalieni, dar nu a contribuit la dezvoltarea europenilor moderni.
Studiul este semnat de cercetatori de la Universitatea americana Harvard, de la Institutul de antropologie Max-Planck din Germania si de la Academia chineza de stiinte.