Descoperirea făcută de cercetători în corpul mai multor mamifere marine eșuate la țărm
Toate exemplarele de delfin, focă şi balenă studiate de o echipă de cercetători britanici după ce au fost găsite eşuate pe ţărmuri din Marea Britanie aveau microparticule de plastic în sistemul digestiv, relatează joi Press Association.
Oamenii de ştiinţă au analizat cincizeci de animale din zece specii diferite care au decedat din diverse cauze. În stomacul şi intestinele tuturor exemplarelor au fost identificate particule de microplastic, cu dimensiuni sub cinci milimetri.
Marea majoritate a particulelor erau fibre sintetice rezultate în urma descompunerii hainelor sau a plaselor de pescuit. Altele erau fragmente care, după părerea specialiştilor, au făcut parte din obiecte mai mari precum ambalaje utilizate în industria alimentară sau sticle de plastic.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
''Este şocant - însă nu surprinzător - că toate animalele au ingerat microplastic'', a declarat cercetător-principal Sarah Nelms de la Universitatea Exeter, citat de Agerpres.
''Numărul particulelor din fiecare animal a fost relativ mic, o medie de 5,5 particule pe animal, ceea ce sugerează că acestea ajung să treacă prin sistemul digestiv sau sunt regurgitate. Deocamdată nu cunoaştem ce efecte ar putea avea microparticulele de plastic sau substanţele chimice de pe ele sau din ele asupra mamiferelor marine'', a adăugat Nelms.
În corpul animalelor al căror deces a fost provocat de boli infecţioase a fost identificat un număr uşor mai ridicat de particule în comparaţie cu vieţuitoarele care au murit ca urmare a rănilor sau din alte cauze.
În opinia profesorului Brendan Godley de la Centrul pentru Ecologie şi Conservare al Universităţii din Exeter, nu poate fi trasă o concluzie fermă cu privire la semnificaţia acestei asocieri.
''Ne aflăm în etapele incipiente ale înţelegerii acestui poluant ubicuu. Mamiferele marine sunt santinele ideale ale impactului pe care îl avem asupra mediului marin deoarece ele au, în general, o perioadă lungă de viaţă şi multe dintre ele se situează în partea superioară a lanţului trofic. Concluziile noastre nu sunt o veste bună'', a atras atenţia cercetătorul.
Echipa care a efectuat studiul publicat în jurnalul Scientific Reports a precizat că bacteriile, virusurile şi contaminanţii transportaţi de fragmentele de plastic reprezintă un motiv de îngrijorare.
Cercetarea a fost susţinută de organizaţia ecologistă Greenpeace.
''Faptul că în sistemul digestiv al tuturor mamiferele marine testate a fost descoperit microplastic este un lucru ameninţător, demonstrând amploarea poluării cu plastic din mările noastre'', a subliniat o reprezentantă a Greenpeace Marea Britanie, Louise Edge.
''Este o dovadă în plus că Guvernul şi marile companii trebuie să îşi concentreze eforturile asupra reducerii drastice a utilizării şi deversării plasticului, asupra stopării fluxului de poluare cu plastic în râurile şi oceanele noastre şi în gurile vieţuitoarelor marine'', a adăugat reprezentanta Greenpeace.
Un alt studiu publicat anul trecut de o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Manchester a descoperit niveluri ridicate de microparticulele de plastic în râurile din Marea Britanie şi a dovedit că mare parte din acestea ajung în larg în urma inundaţiilor.