Descoperire istorică. Ce au găsit oamenii de știință în Insulele Galapagos

Ultima actualizare: 18-08-2020 14:24
galapagos
Getty

Treizeci de noi specii marine au fost descoperite în adâncimile rezervaţiei arhipelagului ecuadorian Galapagos, a anunţat luni conducerea acestei rezervaţii, una dintre cele mai mari din lume, relatează AFP.

Printre noile nevertebrate descoperite se numără patru specii de languste, circa 15 specii de corali, o specie de stea de mare şi unsprezece specii de bureţi, a afirmat într-un comunicat Parcul Naţional Galapagos (PNG), transmite Agerpres.

Aceste descoperiri au fost făcute cu ajutorul dispozitivelor subacvatice teleghidate care pot coborî până la o adâncime de 3.400 de metri, a precizat PNG.

„Adâncimile mării rămân ultima frontieră a Pământului, iar acest studiu oferă o perspectivă completă asupra faunei care trăieşte acolo”, a declarat oceanologul spaniol Pelayo Salinas de Leon - membru al Fundaţiei Charles Darwin (FCD) şi proiectului Pristine Seas, al postului de televiziune National Geographic - aflat la conducerea studiului.

Explorările, care au avut loc în 2015 şi ale căror rezultate tocmai au fost dezvăluite, s-au concentrat pe trei munţi subacvatici din rezervaţie, la marginea insulelor Darwin şi Wolf.

„Aceşti munţi subacvatici se găsesc în rezervaţia marină din Galapagos şi sunt protejaţi de practici umane distructive cum ar fi pescuitul cu plase sau activitatea minieră în ape adânci, care au efecte catastrofale asupra acestor comunităţi fragile", a declarat el.

Cu o întindere de 138.000 de kilometri pătraţi, rezervaţia marină Galapagos este a doua ca mărime din lume. Adâncimile sale ascund habitate foarte diverse care hrănesc biodiversitatea insulelor, situate la circa 1.000 de kilometri de coasta Ecuadorului.

Între Insulele Darwin şi Wolf, în nordul arhipelagului, există un sanctuar natural de 38.000 de kilometri pătraţi, care adăposteşte cea mai mare populaţie de rechini din lume.

Insulele Galapagos au unul dintre cele mai fragile ecosisteme, cu o floră şi faună unice în lume. Ele au servit ca domeniu de studiu pentru naturalistul britanic Charles Darwin, care a elaborat apoi teoria evoluţiei speciilor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO