Cum ajunge loteria sa provoace dependenta. Oamenii de stiinta spun ca raspunsul sta in creierul uman
O echipa de profesori si cercetatori au gasit in activitatea creierului o explicatie pentru care oamenii aleg sa joace in fiecare saptamana la loterie, desi sansele de castig sunt foarte mici.
Peste 32 de milioane de oameni din Marea Britanie joaca la Loteria Nationala in fiecare saptamana si cumpara aproximativ 3 bilete de fiecare data, in ciuda faptului ca sansa de castig este una la un milion.
Ce ii face totusi pe oameni sa joace in continuare la loterie?
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
"E un joc in care ratiunea si logica devin inutile, iar visele si sperante sunt puse la vanzare", scriu cei de la Nautil.us, citati de Daily Mail.
Totul s-ar lega de un proces ce are in loc in creier. Conform studiului, creierul nu poate intelege cat de mici sunt sansele de castig si atunci ia o decizie mai degraba bazata pe marketing.
George Loewenstein, profesor de economie si psihologie de la Universitatea Carnegie Mellon din Pennsylvania numeste acest fenomen "gandire magica”, momentul in care superstitiile au prioritate in fata logicii.
Un alt profesor, Giorgio Coricelli, de la Universitatea din California de Sud, spune ca incertitudinile si confuzia activeaza o parte a creierului ce ne face sa cautam solutii.
Astfel, reclamele despre castigurile de la loterie ii fac pe oameni sa viseze la cum vor cheltui banii. Teoria este completata de un profesor de la Universitatea din Texas, care sustine ca "atunci cand ne imaginam intr-o limuzina, ne activam zonele vizuale ale creierului, in timp ce zgomotul cupelor de sampanie activeaza cortexul auditiv. Aceste zone au legaturi cu zone ale creierului implicate in luarea deciziilor".
Concluzia lor e ca multi oameni, mai ales cei saraci, sansele de a castiga la loto sunt reduse, dar la fel sunt si acelea de a obtine o slujba cu un salariu foarte mare, asa ca oamenii decid sa incerce. Si asta pentru ca sentimentul este ca ai mai mult de castigat decat de pierdut, intrucat pretul platit pare irelevant in acel moment.