Crestinarea s-a facut in limba araba. Decriptarea unei marturii unice in lume

16-11-2011 05:53


descoperire arheologica

Arheologii au decriptat inscriptia de pe o placa de marmura gri, a carei varsta de 800 de ani o face singurul artefact in limba araba din perioada Cruciadelor, care a fost gasit vreodata in Orientul Mijlociu.

Inscriptia poarta numele Sfantului Imparat Roman Frederic al II-lea si data “1229 a intruparii Domnului nostru Isus, Mesia”, au spus arheologii israelieni, potrivit haaretz.com.

Placa a fost gasita acum cativa ani langa Tel Aviv, dar pentru ca s-a crezut despre ea ca ar proveni din perioada Imperiului Otoman, arheologii nu i-au dat prioritate.

Doar cand au inceput sa o descifreze au realizat din ce perioada provine (a Cruciadelor, sau "Razboaielor Sfinte") si cat de importanta este aceasta marturie.

Frederic al II-lea, care a condus a sasea Cruciada (1228-1229), a fortificat castelul din Jaffa, langa Tel Aviv-ul de astazi, si a lasat pe peretii luidoua inscriptii, una in latina si a doua in araba.

Inscriptia in limba araba, care a fost redactata de oficialii lui Frederic, sau chiar de catre imparat, este aceea care este decriptata acum”, a spus profesorul Moshe Sharon, de la Universitatea din Ierusalim.

Inscriptia este aproape intacta si contine toate toate titlurile lui Frederic al II-lea si nu are niciun corespondent in alta parte. In Sicilia, unde a fost resedinta imparatului, nu a fost nicio inscriptie in limba araba. 

Cea mai importanta realizarea a imparatului Frederic a fost preluarea Ierusalimului de la sultanul egiptean Malik al Kamil si predarea lui cruciatilor.

Chiar daca a fost excomunicat de catre Papa Gregory al IX-lea, Frederic s-a incoronat ca Rege al Ierusalimului in Biserica Sfantului Mormant.
 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO