Controverse in jurul unei sabii medievale, inscriptionate cu un mesaj misterios. Nimeni nu stie care e sensul acestor litere
O sabie medievala a carei lama este inscriptionata cu un mesaj misterios provoaca o serie de controverse printre istorici cu privire la semnificatia inscriptiei, conform unui material publicat de Live Science.
Sabia din secolul al XIII-lea a fost gasita in raul Witham, din Lincolnshire, Anglia, in 1825. In prezent arma este proprietatea British Museum, dar este imprumutata la British Library, unde este prezentata in cadrul unei expozitii dedicate Magnei Carta (1215), relateaza Agerpres.
La prima vedere pare o arma obisnuita. Cu o greutate de 1,2 kilograme si cu lungimea de aproape 1 metru (964 milimetri), sabia este facuta din otel, are doua taisuri si garda in forma de cruce. Pe una dintre partile lamei se afla insa o inscriptie misterioasa, realizata in fir de aur, care pare sa nu aiba nicio noima: "+NDXOXCHWDRGHDXORVI+".
Deocamdata nimeni nu stie care este sensul acestor litere. Curatorii expozitiei de la British Library au postat informatiile despre sabie pe site-ul institutiei, solicitand in mod public ajutor pentru descifrarea acestui misterios cod.
Mesajul ar putea avea o semnificatie magica, menita sa-i ofere putere in lupta posesorului sabiei. Sau ar putea fi vorba de o binecuvantare religioasa pentru protectia celui care folosea aceasta arma. Desigur ca nu este exclusa nici posibilitatea ca aceasta insiruire de litere sa reprezinte "semnatura" maestrului armurier care a faurit-o.
De-a lungul timpului, mai multe sabii cu inscriptii similare au fost descoperite in diverse tari europene, precum Polonia, Franta, Suedia, Tarile de Jos si Anglia. In 2006, cercetatori de la Universitatea Uppsala (Suedia) au initiat Fyris Swords Project, un proiect de cercetare dedicat identificarii contextului istoric in care au fost folosite aceste sabii medievale inscriptionate.
Conform British Museum, sabia din raul Witham a fost faurita pe teritoriul Germaniei de azi, unde in secolul al XIII-lea se aflau cei mai buni maestri in prelucrarea fierului din Europa. In plus, exista traditia triburilor germanice pre-crestine de a inscriptiona rune pe sabii, topoare si armuri, conferindu-le astfel puteri magice, conform concluziilor cercetatorilor implicati la Proiectul Fyris Swords, publicate in 2009 in revista Waffen- und Kostümkunde (Arme si Costume).
Este posibil ca aceasta veche traditie sa se fi pastrat si dupa trecerea la crestinism, iar inscriptiile de pe arme sa invoce puterea divina pentru protectie si sprijin in lupta.
Astfel de arme ar fi fost detinute de razboinici bogati, conform expertilor de la British Museum, care cred ca sabia din raul Witham ar fi apartinut probabil unui cavaler participant la una dintre cruciade. O alta ipoteza este ca aceste sabii ar fi putut avea un rol pur ceremonial, fiind folosite in ceremoniile de ridicare la rang de cavaler.
Desi istoricii au teorii bine argumentate cu privire la originile sabiilor inscriptionate si clasa sociala din care faceau parte detinatorii lor, se cunosc foarte putine lucruri despre mesajul inscriptiilor. Interpretarea inscriptiilor de pe aceste arme este ca si cum "am incerca sa spargem un cod misterios", conform cercetatorilor care au participat la Proiectul Fyris Swords.
Conform unei teorii, literele de pe taisul sabiei ar putea reprezenta abrevieri din limba latina, care in Europa secolului al XIII-lea era inca un fel de "limba de circulatie internationala". Primele doua litere de pe sabia descoperita in raul Witham sunt "ND", ceea ce ar putea reprezenta inceputul unei invocatii crestine in latina: "Nostrum Dominus" (Dumnezeul nostru) sau "Nomine Domini" (in numele Domnului).
In continuare, combinatia de litere "XOX" ar putea sa faca trimitere la Sfanta Treime, iar semnul "+" care precede si succede inscriptia este probabil o reprezentare a crucii crestine.
Totusi, varietatea inscriptiilor descoperite pe astfel de sabii indica faptul ca nu era vorba de niste mesaje sau devize standardizate, ci mai degraba de niste mesaje personalizate. "Aceste inscriptii sunt foarte variate si par sa fie personale. Cineva ar putea spune ca sunt proprii fiecarui proprietar al sabiilor. Ar putea fi vorba de un dicton sau de un crez personal atat de evident pentru posesorul sabiei, incat nu era nevoie de scrierea sa explicita", conform cercetatorilor. Deocamdata insa mesajele de pe aceste arme raman un mister.