Cinci adolescente din București au creat o aplicație și au câștigat un concurs european. Cum funcționează
Cinci adolescente din București au câștigat o competiție europeană din domeniul IT, cu o aplicație menită să ajute fetele și femeile aflate în pericol pe stradă.
Se numește ''Safe Walk'' și le permite utilizatoarelor să dea într-un timp foarte scurt un semnal de alarmă, însoțit de un semnal de localizare video și audio, către prieteni sau rude, care la rândul lor pot apela poliția.
Ilinca, Ruxandra și Ioana fac parte din echipa care a gândit aplicația. În total sunt 5 eleve de clasa a XII-a de la liceul George Coșbuc din Capitală. Proiectul lor vine în special în ajutorul tinerelor, care nu se simt în siguranță când se plimbă singure pe străzile din România.
Ilinca Pitiș: „Într-o zi, Eva a venit cu această idee pentru că s-a gândit la ceva ce se știe că a pățit și ea, că ar ajută-o și pe ea, o problemă adevărată pe care chiar ar putea să o rezolve și care ar avea un impact asupra multor persoane, a tututror prietenelor ei. Cred că o aplicație de acest gen o să ajute pentru că nu este doar o problemă de pericol iminent, ci și o problemă de pericol pe care-l simți”.
Cu ajutorul acestei aplicații utilizatoarele pot declanșa o alarmă menită să îl sperie pe potențialul atacator. Această alarmă este urmată de una silențioasă, care informează imediat prietenii sau familia că sunt în pericol și permit telefonului să fie localizat imediat prin GPS.
Ruxandra Stoica: „Am avut multe momente în care mi am dorit să existe această aplicație și undeva unde să poată să fie downloadată, mi-au spus foarte mulți prieteni care aveau nevoie de ea, eu aveam nevoie de ea”.
Elevele de la liceul George Coșbuc au câștigat competiția regională a concursului Technovation, aplicația lor fiind desemnată cea mai bună din divizia seniori. Cu toate acestea, nu vor primi sprijin din partea organizatorilor pentru implementarea ei.
Ioana Badea: „Noi sperăm că o să putem să punem aplicația în funcțiune, să o pui pe telefon, să o poți folosi, dar încă nu știm exact ce o să se întâmple”.
Ruxandra Stoica: „Eu mi-am făcut o promisiune, că dacă nu putem lansa acum aplicația cândva tot o să putem”.
Un raport din acest an al Agenției pentru Drepturi Fundamentale din cadrul Uniunii Europene arată că majoritatea femeilor se tem de hărțuire și de agresiune fizică sau sexuală și din această cauză tind să evite anumite străzi.