Cercetatorul Michael Paulkovich: Iisus nu a existat niciodata, este un personaj fictiv, inventat de credinciosii crestini

Ultimul update: Duminica 05 Octombrie 2014 06:53
Data publicarii: Joi 02 Octombrie 2014 21:13
Categorie: Stiinta
iisus

Cercetatorul Michael Paulkovich a analizat 126 de texte istorice si a ajuns la concluzia ca Iisus din Nazareth este un "personaj mitologic", care "nu a existat niciodata", informeaza dailymail.co.uk.

Se pare ca aceasta descoperire controversata a fost facuta dupa ce istoricul nu a gasit nicio fraza care sa mentioneze numele Hristos in cele 126 de texte pe care le-a studiat si care provin din "epoca lui Iisus", incepand din secolul I e.n. si pana in secolul al III-lea e.n.

Michael Paulkovich spune ca Iisus este un personaj fictiv, inventat de credinciosii crestini pentru a crea un idol la care sa se inchine.

Teoria lui a fost publicata intr-un articol aparut in Free Inquiry intitulat "The Fable of the Christ" ("Fabula lui Hristos"), dar si intr-o carte intitulata "No Meek Messiah".

Atat in articol, cat si in carte, istoricul spune ca a remarcat "absenta dovezii care sa ateste existenta lui Iisus" in textele istorice.

El spune ca descoperirea este surprinzatoare, in contextul "miracolelor globale si al presupusei faime mondiale" de care se bucura Iisus.

Cele 126 de texte studiate au fost redactate in timpul vietii lui Iisus sau imediat dupa aceea si, potrivit lui Michael Palkovich, autorii ar fi trebuit in mod sigur sa fi auzit de celebrul Iisus - insa niciunul nu l-a mentionat.

"Atunci cand am analizat cele 126 de texte - scrise de autori care ar fi trebuit sa fi auzit de Iisus, dar nu l-au mentionat, precum Pavel, Marcion, Athenagoras si Matei, intr-o tetralogie care i se opune lui Hristos, tacerea din Qumran, Nazareth si Bethleem, povestile contradictorii din Biblie, si multe alte mistere si omisiuni - a trebuit sa ajung la concluzia ca Iisus este un personaj mitologic", a declarat istoricul.

"«Iisus din Nazareth» nu-i nimic mai mult decat o legenda urbana (sau desertica), cel mai probabil rezultatul mintilor infierbantate ale unor rabini evanghelici care, probabil, chiar au existat in realitate", a mai spus acesta.

Dintre toate textele examinate, o singura carte contine numele lui Iisus - "Razboaiele evreiesti", scrisa de istoricul roman Josephus Flavius in 95 e.n., insa el crede ca acea poveste a fost inventata.

El afirma ca mentiunea care contine numele Iisus a fost adaugata ulterior de editori, nu de Josephus Flavius.

Chiar si in Biblie, spune Paulkovich, Pavel, considerat apostolul care a contribuit la raspandirea crestinismului, nu s-a referit niciodata la Iisus ca la o persoana reala.

"Pavel nu stie nimic despre Fecioara Maria, nu cunoaste locul in care s-a nascut Iisus, nu-i cunoaste pe parintii lui, nici evenimentele din viata lui, miracolele, apostolii, tradarea, procesul si patimile lui ingrozitoare. Pavel nu stie nici unde nici cand a trait Iisus si considera crucificarea lui drept o metafora", afirma acelasi istoric.
El mai spune ca insasi "tacerea" lui Iisus este revelatoare, intrucat acesta nu a scris cu mana lui niciun document.

"Poate cea mai tulburatoare «tacere» este aceea a legendarului super-salvator, Iisus, fiul Domnului, aparent trimis intr-o misiune suicidara pentru a ne salva pe toti de notiunea copilareasca «pacatul lui Adam", dupa cum ne invata romanii", spune istoricul.

"Personajul Iisus este fantoma unui mic grup de personaje care nu au scris niciodata nimic. Asadar, adaugati inca o dovada: cea de-a 127-a!", a adaugat Michael Paulkovich.

"Milioane de oameni ar fi trebuit sa auda despre «crucificarea» lui Iisus si de farmecul lui astral: armatele de morti reinviati si minunile meteorologice nu au fost descrise de niciun istoric, ci au aparut doar in scripturile indoielnice mazgalite la cateva decenii dupa aceea de catre prostovani superstitiosi", a concluzionat istoricul.

Parerile sale sunt extrem de controversate, in contextul in care cei mai multi dintre teologii crestini nu sprijina teoria potrivit careia Iisus nu a existat niciodata.

Cei mai multi dintre ei afirma ca Iisus a fost un evreu din Galileea care s-a nascut intre anii 7 i.e.n. si 4 i.e.n. si a murit intre anii 30 e.n. si 36 e.n. Teologii crestini mai spun ca Iisus a fost botezat de Ioan Botezatorul si a fost crucificat din ordinul prefectului roman Pilat din Pont.

 

iisus Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Daily Mail

Stephen Hawking:
Stephen Hawking: "Nu exista Dumnezeu. Miracolele nu sunt compatibile cu stiinta"
Ritual vechi de sute de ani in Romania. Oamenii urca in genunchi un deal pe care se afla manastirea Hagigadar
Ritual vechi de sute de ani in Romania. Oamenii urca in genunchi un deal pe care se afla manastirea Hagigadar
VIDEO PROTVPLUS.RO
blue monday
De ce este luni, 21 ianuarie, cea mai deprimantă zi a anului și când vine ”Ziua Fericirii”
VIDEO. ”Super Luna Sângerie a Lupului", fenomenul rar vizibil în România
„Super Luna sângerie a lupului”, luni dimineaţă în România. Ora la care va fi vizibilă eclipsa
Oamenii de ştiinţă au rezolvat unul dintre misterele Sistemului Solar
Eclipsă totală de Lună pe 21 ianuarie. ”Luna Sângerie”, vizibilă și în România
Noi informații despre prima sâmânță care a încolțit pe lună. Anunțul cercetătorilor
broasca Romeo
Cel mai singuratic broscoi din lume şi-a găsit pereche cu ajutorul unui site de întâlniri online
Numărul asteroizilor care au lovit Terra şi Luna a crescut în ultimii 290 de milioane de ani
Vedetele virtuale, tot mai populare în Japonia. Cum a luat naștere fenomenul
2018, cel mai fierbinte an pentru Oceanul Planetar din 1958, de când au început să se facă măsurători
Descoperire macabră în 2 morminte datând din perioada romană, în Egipt. FOTO
Chinezii au crescut o plantă de bumbac pe Lună. Vor să producă şi cartofi